SF POSTAJE STVARNOST

Leteći auto za milijun-dva kuna

29.08.2013 u 22:24

Bionic
Reading

Mislite da je leteći osobni automobil znanstvena fantastika? Tvrtka Terrafugia prototip već ima. Trebaju još samo nekoliko propisa i jedan vrlo snažan akumulator

To je san na čijem ostvarenju Carl Dietrich, suosnivač i direktor te tvrtke, postojano radi od 2006. godine, piše Mashable

Što će nam leteći auto? Dietrich kao prvi razlog navodi prometne čepove, koji samo Amerikance koštaju 87 do 125 milijardi dolara godišnje (od oko 513 do oko 737 milijardi kuna). Drugo, ako vam vremenski uvjeti ne dozvoljavaju nastavak leta, možete nastaviti cestom.

No iza projekta se krije i njegova dugogodišnja strast prema letenju. Još od malih nogu se pitao zašto manje zrakoplove ne razvijaju prema praktičnijem prijevoznom sredstvu, koje bi se koristilo svaki dan.

Već su razvili prototip, koji može dosegnuti brzinu leta od 160 km/h i troši oko galon (oko 3,7 litara) običnog automobilskog goriva na nešto manje od 60 kilometara.

S punim spremnikom, domet mu je oko 660 kilometara, plus 30-minutna rezerva. Za polijetanje će mu u naprednijim inačicama (četverosjed TF-X, s hibridnim električnim motorom, za koji tek trebaju razviti dovoljno jak akumulator) trebati pista duga petstotinjak metara.

A kad sletite, samo pritisnete dugme i savit će krila za manje od minute te se pretvoriti u auto. Stane u garažu za jedan auto.

Da biste ga vozili, trebat će vam i dozvola za pilotiranje, kao i 297 tisuća dolara (oko 1,7 milijuna kuna). Iduća bi generacija trebala biti jeftinija, pogotovo ako se nađe u masovnoj proizvodnji.

Pogledajte video: