IZ LAS VEGASA ZA TPORTAL

Lenovo predstavio prijenosnike sa značajkama koje pokreće umjetna inteligencija

Bionic
Reading

Među velikim imenima potrošačke elektronike koja ove godine predstavljaju nove proizvode na sajmu CES 2024 osobito se istaknuo Lenovo. Tako je ta tvrtka predstavila kompletnu liniju od više od 40 novih uređaja i rješenja koja pokreće umjetna inteligencija

Na netom završenom sajmu CES 2024 Lenovo je predstavio uređaje i koncepte koji uključuju nove AI PC inovacije u modele Lenovo Yoga, ThinkBook, ThinkPad, ThinkCentre i Legion.

Od proizvoda koji idu na tržište Lenovo je predstavio selekciju Yoga AI prijenosnih računala s operativnim sustavom Microsoft Windows 11 koja dolazi s Lenovo Yoga Creator Zoneom, novim softverom za kreatore, umjetnike i sve one koji žele iskoristiti snagu generativne umjetne inteligencije.

Kao pokretač mašte, Lenovo Yoga Creator Zone nudi generiranje slika koja tekstualne opise ili skice pretvara u slike bez složenih upita, kodova ili postavki. Korisnici jednostavno upisuju što god žele vidjeti, a sustav odmah stvara vizualni prikaz.

Posrijedi su uređaji Lenovo Yoga Pro 9i i Lenovo Yoga 9i 2-u-1, od kojih potonji dolazi u paketu s Lenovo Smart Pen i navlakom. Prijenosnike pogone najnovije Intel Core Ultra procesori te Lenovo AI Core Chip. Oba modela imaju tipku Copilot koja omogućuje brži pristup svakodnevnom AI suputniku. Copilot u sustavu Windows 11 koristi mogućnosti umjetne inteligencije za isporuku relevantnih odgovora, sažimanje e-poruka, generiranje slika i više.

Lenovo Yoga obitelj zaokružuju još dodatna nova prijenosna računala: Lenovo Yoga Slim 7i, Lenovo Yoga Pro 7i i Lenovo Yoga Pro 7.

Za 'wow' faktor zadužen je Lenovo Yoga Book 9i, čiji je prethodnik prvo svjetsko prijenosno računalo s dva OLED zaslona pune veličine. Nova verzija uključuje Intel Core Ultra procesore, PureSight OLED 2,8K zaslon i rotirajući Bowers & Wilkins soundbar. Također, može se opremiti raznim softerima za povećanje kreativnosti, uključujući Smart Launhcer za grupiranje često korištenih aplikacija radi poboljšanja učinkovitosti, poboljšanu virtualnu tipkovnicu da korisnici izraze svoju osobnost pomoću skinova, AI za uljepšavanje rukopisa i više.

Napravljen za zabavu, ali dizajniran za učenje, Lenovo Tab M11 tablet je uređaj opremljen s Lenovo Tab Penom te unaprijed instaliranim vrhunskim softverom koji poboljšava korištenje Nebo za pretvaranje rukopisa u tekst.

Lenovo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lenovo

Lenovo je također najavio nove ThinkBook proizvode. Novi ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid fleksibilno je hibridno rješenje s osnovnim sustavom prijenosnog računala i tabletom koji mogu raditi neovisno ili zajedno te se neprimjetno prebacivati s prijenosnog računala na tablet. Rješenje nudi zanimljivu inovaciju koja pruža hibridno iskustvo između Windows i Android sustava.

ThinkBook 13x Gen 4 je snažno Intel Evo Edition prijenosno računalo, prvo iz Lenovovog portfelja s neutralnom emisijom ugljika za SMB-ove4 ThinkBook 14 i Gen 6+5 uključuje priključak Graphics Extension (TGX) koji podržava novi ThinkBook Graphics Extension (TGX) dock koji povećava AI računalnu snagu.

Lenovo je također predstavio ažurirani ThinkBook 16p Gen 5 s podrškom za novi Magic Bay Studio koji uključuje 4K kameru i integrirane zvučnike. ThinkCentre neo Ultra iskorištava najnoviju tehnologiju za isporuku nove generacije računala s umjetnom inteligencijom ultra malog formata, a ThinkCentre neo 50a Gen 5 sve-u-jednom stolno računalo bit će dostupno u formatu od 24 i 27 inča.

Lenovo koncepti Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

Osim toga, Lenovo je na CES-u prikazao dva jedinstvena uređaja s dokazom koncepta. Mechanical Energy Harvesting Combo je proizvod koji koristi mehaničko kretanje i sunčevo zračenje za napajanje miša i tipkovnice, eliminirajući potrebu za punjenjem. Miš i tipkovnica ergonomski su dizajnirani kako bi pružili udobnost i angažman za korisnika. Proizvod također podržava Bluetooth i 2,4G bežične načine povezivanja, osiguravajući jednostavno povezivanje s više uređaja. Proizvod s dokazom koncepta je inovativno rješenje koje je usklađeno s predanošću tvrtke Lenovo prema implementaciji održivijih praksi.

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE je inovativni dokaz koncepta koji se može pohvaliti snažnim performansama, izvrsnim izgledom i predvodi trend inteligentnih poklopaca za prijenosna računala personalizacijom boja. Kroz Lenovo hardverska i softverska algoritamska rješenja i iskorištavanjem E Ink Prism tehnologije, korisnici mogu prilagoditi vanjske korice različitim uzorcima, stvarajući jedinstveni izgled prijenosnog računala. Ovaj koncept podržava do tisuću različitih slika, omogućujući korisnicima da izraze svoju osobnost i kreativnost.

S tehnologijom ultra niske potrošnje energije iz E inka i Lenovo dizajnom sustava, gornji poklopac koji mijenja boju neće utjecati na trajanje baterije – čak i kada je sustav isključen, gornji poklopac se i dalje može mijenjati. Lenovo će istaknuti četiri sheme dizajna na CES 2024, uključujući dvije šarene sheme, dinamički sat i višesustavnu interakciju, koje nude različite i jedinstvene preferencije korisnika.