FASCINANTNO

Legendarni humanoidni robot Atlas ide u mirovinu. Evo tko će ga zamijeniti

18.04.2024 u 12:47

Bionic
Reading

Kratki video prikazuje spretnost i agilnost dvonožnog stroja

Kad je Boston Dynamics ovog utorka objavio da povlači hidrauličku verziju dvonožnog robota Atlasa, bilo je nekoliko naznaka da priči o humanoidnim robotima nije došao kraj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

Dan kasnije Boston Dynamics predstavio je potpuno električni model. Atlas je izvorno zamišljen kao robot za traženje i spašavanje, a Boston Dynamics tvrdi da je najnoviji model dizajniran za primjenu u stvarnom svijetu. Atlasa nazivaju 'najdinamičnijim humanoidnim robotom na svijetu'.

Video ga prikazuje kako leži ispružen i okreće stopala da bi se odgurnuo u stojeći položaj. Robot zatim okreće glavu za 180 stupnjeva, a zatim i torzo. Rotacije nogu i ostatka tijela pomalo su uznemirujuće, no valja naglasiti da je riječ o prikazu ravnoteže i fleksibilnosti, piše Engadget.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

Električni Atlas izgleda elegantnije od svog prethodnika, a koji je pomalo nalikovao osobi koja nosi egzo odijelo. Umjesto da ima lice s ljudskim crtama, njegova glava bez obilježja izgleda poput prstenastog svjetla.

Boston Dynamics kaže da je sljedeća generacija tehnologije za proizvodnju automobila matične tvrtke Hyundai 'savršen poligon za testiranje novih primjena Atlasa'. Kompanija planira pokazati što robot stvarno može, a sve planira početi s izabranom skupinom partnera.

Tvrtka razmatra nove sustave hvataljki kako bi osigurala da je Atlas prikladan za niz komercijalnih potreba dok se oslanja na sposobnost prethodnog modela koji podržava agilno kretanje te pomicanje teških i nepravilnih predmeta. Boston Dynamics navodi da će novi Atlas biti jači nego prije te su uvjereni da humanoidnog robota mogu komercijalizirati.

'Može nalikovati ljudskom obliku, ali mi opremamo robota da se kreće na najučinkovitiji mogući način da bi dovršio zadatak, umjesto da bude ograničen ljudskim opsegom kretanja. Atlas će se kretati na načine koji nadilaze ljudske sposobnosti', napisali su iz Boston Dynamicsa.

Boston Dynamics samo je jedna od tvrtki koje rade na humanoidnim robotima. Tesla, naravno, ima jedan u planu, a Menteebot ima robota kojim se može upravljati glasovnim naredbama na prirodnom jeziku.