OBJAVILA NASA

Robotski helikopter Ingenuity poslao posljednju poruku s Marsa

17.04.2024 u 13:19

Bionic
Reading

NASA-in robotski helikopter Ingenuity za istraživanje Marsa koji je američka svemirska agencija u veljači 2021. uputila na taj planet, poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini Crvenog planeta, objavljeno je u utorak

Godine 2021. Ingenuity je postao prva motorizirana letjelica koja je sletjela na neki drugi planet, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je gustoća zraka vrlo rijetka u usporedbi sa Zemljinom.

Ingenuity teži samo 1,8 kg i više nalikuje na dron. To je letjelica na solarni pogon koja podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, a svoj prvi revolucionarni let realizirala je u travnju 2021. godine, lebdeći na visini od oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig usporedila s povijesnim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine.

Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u sklopu koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodišnji znanstveni pothvat sa 72 leta uz pokrivanje udaljenosti 14 puta veće od prvobitno planirane. Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance.

'Dugo zbogom', napisao je tim Ingenuityja na X-u. 'Tim Ingenuityja primio je posljednju poruku robotskog helikoptera koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljati podatke koji bi mogli pridonijeti budućim istraživačima Crvenog planeta'.

Dugovječnost Ingenuityja je nevjerojatna, osobito s obzirom na to da je morao 'preživjeti' ledene noći na Marsu, zagrijavajući se uz pomoć solarnih ploča koje su mu punile baterije tijekom dana.

Ingenuity se suočio s 'hitnim slijetanjem' tijekom pretposljednjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseverance za vrijeme svojega konačnog spuštanja 18. siječnja. Premda je kontakt uspostavljen sljedeći dan, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerojatno zbog udara o površinu Marsa.

NASA je u ponedjeljak objavila da traži načine kako na što brži i jeftiniji način vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseverance prikupio na Marsu, osobito nakon kritika na račun sredstava utrošenih u misiju.