SVEMIRSKA ISTRAŽIVANJA

Kraj jednog od najvažnijih svemirskih projekata? Voyager 1 'šuti' već tri mjeseca

16.02.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Proizvod ljudskih ruku koji je dosad otputovao najdalje od Zemlje, sonda Voyager 1, prekinula je komunikacija s NASA-om, a stručnjaci u misiji zabrinuti su da bi to mogao biti kraj jednog od najvažnijih projekata svemirskog istraživanja svih vremena

Kako je objavljeno, u pitanju je očito kvar na komunikacijskoj opremi, a bojazan je da se sustav neće ni oporaviti. U upravi misije pokušavaju 'na daljinu' popraviti kvar na računalu zbog kojega letjelica ne može slati podatke na Zemlju. No, brojne su prepreke. Jedna je udaljenost, a druga ograničenost softvera na Voyageru koji je u svemir poletio davne 1977., s tehnologijom iz toga doba.

Posljednja komunikacija ostvarena je još 14. studenoga prošle godine, i otad s Voyagera nema 'ni slike ni tona', priopćila je NASA. Čini se da sonda prima i izvršava zapovijedi, i nastavlja letjeti kroz svemir. Sada je od zemlje udaljena više od 24 milijarde kilometara, daleko izvan granica Sunčevog sustava. No, sa sonde ne dolazi nikakva povratna poruka što dodatno otežava inženjerima da detaljno procijene stanje sonde.

'Bit će to istinsko čudo ako je uspijemo popraviti', izjavila je u jednom intervjuu Voyagerova projektna menadžerica Suzanne Dodd. Voyager 1 lansiran je 5. rujna 1977., i od tada putuje u smjeru suprotnom od sunca brziom od 17 kilometara u sekundi. Iz Sunčevog sustava izašao je 2012., postajući prva ljudska letjelica koja je došla tako daleko, u međuzvjezdani prostor.

Sonda inače emitira podatke prema Zemlji koristeći jedno od triju računala kojima je opremljena. Sada se događa, međutim, da zbog kvara na nekom od podsustava umjesto uobičajenog binarnog koda na Zemlju već mjesecima stiže neprekinuti niz nula. Da bi se lakše shvatilo koliki problem za povratak je udaljenost letjelice, treba reći da ekipa na Zemlji nakon slanja komande mora čekati 45 sati na odgovor iz letjelice. O zastarjelosti tehnologije da se ne govori.

'Ljudi koji su izgradili letjelicu više nisu ni živi. Imamo odličnu dokumentaciju, ali većinom je papirnata, a ne digitalizirana, pa svaki pokušaj nalaženja rješenja iziskuje pravo arheološko kopanje', izjavila je Suzanne Dodd.

Ostvare li se crne slutnje, i ne uspiju ponovo uspostaviti kontakt s Voyagerom 1, NASA će ipak imati najmanje još jednu letjelicu u međuzvjezdanom prostoru. Naime, Voyager 2 je iz Sunčevog sustava izašao 2018. i veći dio vremena funkcionira dobro i održava kontakt sa Zemljom. Jedini veći problem dogodio se prošlog ljeta, ali je bio posljedica greške tima u centrali. Druga letjelica, New Horizons koju je također lansirala NASA napustit će naš sustav nakon 2040. U NASA-i tvrde da nisu još digli ruke od Voyagera 1, no polako im ponestaje rješenja koja bi mogli primijeniti.