važna spoznaja

Kozmičko čudovište: Astronomi otkrili supermasivnu crnu rupu skrivenu unutar minijaturne galaksije

13.01.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Nedavno otkrivena 'minijaturna' verzija supermasivne crne rupe mogla bi pomoći razotkriti neke od tajni iza najvećih crnih rupa svemira

Znanstvenici iza NASA-ine promatračnice Chandra nedavno su otkrili čudovišnu crnu rupu 'zatrpanu' prašinom i plinom te smještenu unutar patuljaste galaksije. Chandrin tim navodi da je crna rupa, inače, 200.000 puta masivnija od našeg sunca, smještena u galaksiji Mrk 462. Ova supermasivna crna rupa također je među najmanjim crna rupa ove vrste koje smo ikad otkrili.

POGLED U SVEMIR

[FOTO] Svemirski teleskop koji je promijenio način na koji gledamo prema zvijezdama - pročitajte deset fascinantnih stvari o Hubbleu

Pogledaj galeriju

'Crna rupa u Mrk 462 nalazi se među najmanjim supermasivnim crnim rupama u poznatom svemiru' rekao je Jack Paker, istraživač iz Sveučilišta Dartmouth u New Hampshireu. Parker je jedan od voditelja skupine koja je proučavala te prepoznala spomenutu crnu rupu. Minijaturne supermasivne crne rupe poput ove je, kažu iz tima, jako teško pronaći.

Mrk 462 je galaksija sa 'samo' nekoliko stotina milijuna zvijezda. Premda se na prvi pogled ovaj broj čini velikim, usporedno s našim Mliječnim putem koji ima nekoliko stotina milijardi zvijezda, Mrk 462 je zbilja patuljast.

Crne rupe su do danas bile skrivene od naših pogleda te su bile prekrivene plinom i prašinom. Da je bila riječ o većoj galaksiji, znanstvenici bi crnu rupu mogli prepoznati promatranjem zvijezda koje se brzo kreću pored galaktičkog centra, odnosno pomoću očitanja gravitacijskog utjecaja crne rupe.

Problem je što takva detekcija nije moguća kod manjih galaksija. Zahvaljujući Chandri znanstvenici su prepoznali x-zrake koje je emitirao plin kojeg uvlači crna rupa. Riječ je o jednom od privih slučajeva u kojima su znanstvenici promatrali crna rupu okruženu plinom i prašinom.

NEBESKI SPEKTAKL

[FOTO] Pogledajte prekrasne snimke dubokog svemira koje je snimio teleskop Hubble

Pogledaj galeriju

'S obzirom da se zakopane crne rupe puno teže prepoznaju od onih otkrivenih, ovo otkriće znači da u svemiru postoji još puno patuljastih galaksija koje u središtima imaju slične crne rupe' rekao je Ryan Hickox, jedan od voditelja projekta u Dartmouthu.

'Ovo otkriće je vrlo važno zato jer nam pomaže dati odgovor na važno pitanje astrofizike: Kako su crne rupe mogle tako brzo narasti u ranoj eri našeg svemira?' Supermasivne crne rupe u središtima malih galaksija postavljaju jednak broj pitanja koliko na koncu pružaju odgovora - njihovo postojanje, piše Space, dokaz je do kraja nerazjašnjene evolucije svemira koji nas okružuje.