znanstveno dokazano

Kortikosteroidi drastično povećavaju šanse za preživljavanje kritično oboljelih od Covida-19

03.09.2020 u 22:58

Bionic
Reading

Znanstvenici su objedinili podatke iz 121 bolnice u osam zemalja kako bi otkrili da jeftini, široko dostupni steroidi poboljšavaju vjerojatnost da će i vrlo bolesni pacijenti s Covidom-19 preživjeti bolest

Nalazi su napravljeni na osnovi ispitivanja REMAP-CAP i objavljeni na JAMA-i kao dio paketa od četiri članka. Svjetska zdravstvena organizacija stoga ažurira svoje smjernice za liječenje Covida-19.

REMAP-CAP jedno je od sedam randomiziranih kontrolnih ispitivanja kortikosteroida - klase lijekova koji smanjuju upalu i moduliraju aktivnost imunološkog sustava - za liječenje Covida-19 u kritično bolesnih pacijenata. Ova analiza potvrdila je i osnažila rezultate lipanjskog ispitivanja UK RECOVERY, a koje je utvrdilo da steroidni deksametazon smanjuje smrtnost bolesnika s Covidom-19 za 29 posto.

'Relativno rijetko ćete u medicini pronaći lijekove čiji su dokazi o njihovoj učinkovitosti u spašavanju života toliko dosljedni', rekao je vodeći autor Derek Angus sa Sveučilišta u Pittsburghu. 'Ljudima na ventilatorima ili respiratorima i intenzivnoj njezi svakako bi trebalo dati kortikosteroide.'

Ispitivanje kortikosteroida REMAP-CAP randomiziralo je 403 odraslih pacijenata s Covidom-19. Utvrđena je 93-postotna vjerojatnost da sedmodnevna intravenska terapija hidrokortizonom rezultira boljim ishodima, a rezultati su bili konzistentni za dob, rasu i spol.

'Početkom godine osjećao sam se gotovo beznadno, znajući da nemamo specifične tretmane. Bilo je to zabrinjavajuće vrijeme', rekao je stariji autor Anthony Gordon s Imperial Collegea u Londonu. 'Ipak, manje od šest mjeseci kasnije u visokokvalitetnim kliničkim ispitivanjima pronašli smo jasne, pouzdane dokaze o tome kako se možemo nositi s ovom razornom bolešću. Sada imamo više izbora liječenja steroidima.'

REMAP-CAP jedno je od sedam randomiziranih kontrolnih ispitivanja kortikosteroida Izvor: Društvene mreže / Autor: Osler Technology

Steroidi nisu lijek, ali pomažu u poboljšanju ishoda i ujedno ublažavaju problem opskrbe bolnica lijekovima.

Budući da je dizajniran za istodobno testiranje više kombinacija potencijalnih terapija - za razliku od tradicionalnog, usporenog postupka kliničkog ispitivanja koji testira jednu po jednu terapiju - REMAP-CAP je posebno pogodan za brzo prepoznavanje učinkovitih tretmana tijekom pandemije.

Trenutno se testiraju tisuće režima liječenja, uključujući razne doze i kombinacije vitamina C, rekonvalescentnu plazmu, sredstva za razrjeđivanje krvi, antivirusna sredstva i imunološke modulatore.

S druge strane, REMAP-CAP i druga ispitivanja kortikosteroida nisu testirali lijekove u bolesnika s manje teškim Covidom-19. Trenutno se tim pacijentima ne preporučuju steroidi jer oni mogu oslabiti imunološki sustav i imaju ozbiljne nuspojave.