trudnoća u vrijeme pandemije

Trudnice s Covidom-19 rjeđe pokazuju simptome bolesti, ali češće trebaju intenzivnu skrb i rađaju prije vremena

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 02.09.2020 22:24
  • Objavljeno 02.09.2020 u 22:24
Istraživači su pregledali zdravstvene kartone 11.432 trudnice i rodilje, primljenih u bolnicu zbog sumnje ili potvrde da su 
zaražene Covidom-19

Istraživači su pregledali zdravstvene kartone 11.432 trudnice i rodilje, primljenih u bolnicu zbog sumnje ili potvrde da su zaražene Covidom-19

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Weyo

Pregled 77 studija otkrio je utjecaj Covida-19 na trudnice. Istraživači su otkrili da su trudnice rjeđe prijavljivale simptome poput visoke temperature i bolova u mišićima, ali su češće primane na odjele intenzivne skrbi

Trudnice s Covidom-19 rjeđe pokazuju uobičajene simptome ove bolesti, ali su sklonije povećanom riziku od prijema na odjel intenzivne njege nego druge žene slične dobi, otkriva studija koju je objavio The BMJ. Također je vjerojatnije da će roditi prije vremena, a njihova će novorođenčad biti primljena na neonatalni odjel.

Nalazi pokazuju i da starija dob, prekomjerna tjelesna težina i već postojeća medicinska stanja poput hipertenzije i dijabetesa povećavaju rizik od teškog Covida-19 kod ovih žena.

Smatra se da su trudnice visokorizična skupina kad je riječ o Covidu-19, a postoji zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka virusa na majku i bebu. No sve objavljene recenzije o Covidu-19 u trudnoći brzo zastarijevaju kako se pojavljuju novi dokazi.

Već postojeća medicinska stanja poput hipertenzije i dijabetesa također povećavaju rizik od teškog Covida-19 kod zaraženih trudnica

Već postojeća medicinska stanja poput hipertenzije i dijabetesa također povećavaju rizik od teškog Covida-19 kod zaraženih trudnica

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Sol Vzquez

Tako je međunarodni tim istraživača započeo sustavni pregled usporedbom kliničkih slika, čimbenika rizika i ishoda Covida-19 u trudnica i rodilja te ih usporedio s nalazima drugih žena slične dobi.

Njihova otkrića temelje se na 77 studija koje izvještavaju o stopama, kliničkim značajkama - simptomima, laboratorijskim i rendgenskim nalazima - te čimbenicima rizika i ishodima za 11.432 trudnice i rodilje koje su primljene u bolnicu zbog sumnje ili potvrda da su zaražene Covidom-19.

U usporedbi s drugim ženama reproduktivne dobi, otkrili su da su trudnice i nedavne rodilje s Covidom-19 rjeđe prijavljivale simptome poput visoke temperature i bolova u mišićima, ali i da su češće primane na odjele intenzivne njege uz upotrebu respiratora i ventilatora.

Čimbenici rizika za razvoj težih oblika Covida-19 bili su starija dob, visok indeks tjelesne mase, kronični visok krvni tlak i već postojeći dijabetes.

Trudnice s Covidom-19 sklonije su preranom rađanju

Trudnice s Covidom-19 sklonije su preranom rađanju

Izvor: Panthermedia / Profimedia / Autor: Rui Vale de Sousa

Trudne žene s Covidom-19 bile su sklonije preranom rađanju. Svaka četvrta beba koju je rodila majka oboljela od Covida-19 bila je poslana na neonatalni odjel. Međutim stopa mrtvorođenih bila je niska.

Istraživači upozoravaju na potrebu što bolje skrbi za trudnice, uz olakšan pristup intenzivnoj njezi i specijaliziranim ustanovama za njegu beba. Uz to, majke s već postojećim popratnim bolestima treba smatrati rizičnom skupinom za COVID-19, zajedno s pretilim ženama i onima starije dobi, stoji u izvještaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!