TEHNO TAJNE

Koliko točno traje baterija na iPhoneu i zašto ona s vremenom slabi?

06.09.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Baterija koja leži u vašem skupom iPhoneu je punjiva litij-ionska ćelija koja, prema Appleu, traje dulje od baterije konkurentskih uređaja? No kako prepoznati da joj se bliži kraj?

Prije nego što odgovorimo na ovo pitanje, recimo samo da baterije u iPhoneima nisu baš najjednostavniji uređaji na svijetu. Ako većinu ljudi pitate kako one zapravo funkcioniraju, neće vam znati odgovoriti.

Kako funkcioniraju baterije?

Evo najkraće verzije odgovora na ovo pitanje. Negativna anoda odvojena je od pozitivne katode otopinom elektrolita. Anoda otpušta negativno nabijene elektrone kroz strujni krug uređaja koji treba energiju (u ovom slučaju iPhonea) dok katoda privlači pozitivno nabijene elektrone. Punjenje vašeg uređaja prebacuje pozitivne elektrone na negativno nabijenu anodu.

Što su to ciklusi baterije?

Prvo i osnovno pravilo iPhonea je: oni ne računaju starost baterije u godinama, već u ciklusima punjenja. To znači da slobodno možete zaboraviti postotak baterije na gornjem desnom dijelu telefona - to nema veze s ničim. Ciklus punjenja je potrošnja koja je potrebna da se baterija isprazni sa 100 posto na nulu. To znači da bateriju možete napuniti sa 60 na 100 posto, što znači da ste prošli kroz 40 posto ciklusa punjenja. Nakon što napunite uređaj, preostaje vam 60 posto potrošene baterije prije nego što zatvorite jedan ciklus.

Načelno pravilo kod potrošnje uređaja je puni ciklus kroz jedan ili nekoliko dana - zavisno o potrošnji.

Koliki je životni vijek jedne baterije?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo teško odrediti zato jer životni vijek baterije zavisi o tome koliko ju često koristite. Koliko je dugo ona bila upaljena? Koliko sati dnevno ju koristite? Koliko često ju punite? Ovo sve je razlog zbog kojeg se životni vijek baterije broji u ciklusima punjenja.

Kad god prođete kroz cijeli ciklus potrošit ćete dio baterije. Ovo se dešava vrlo postepeno, što znači da vrlo vjerojatno nećete niti zamjetiti. Kemijska reakcija potrebna za proizvodnju struje ostavlja tanki sloj litija koji pokriva elektrode i povećava unutarnji otpor, smanjujući količinu naboja koji može iskoristiti za napajanje uređaja.

Apple tvrdi da njihovim baterijama treba oko 400 ciklusa da padnu sa 100 na 80 posto kapaciteta, što znači od oko dvije do tri godine. Nakon što i vi premašite tu točku, opazit ćete da se vaš uređaj ne puni brzo kao prije, no da je i dalje više nego funkcionalan.