DIKTATORFON

Koji to smartphone koristi Kim Jong-Un?

06.02.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Sjevernokorejski voljeni vođa ima pametni telefon. Na fotografiji Središnje korejske novinske agencije teško je razabrati o kojem se modelu radi, što je potaklo brojna nagađanja

Ne čini se kao naročita vijest, naročito ako se ima u vidu kako je spomenuta fotografija popratila šturo i dosadno izvješće o sastanku održanom tko zna gdje u Sjevernoj Koreji.

No, to što diktator jedne od najzatvorenijih zemalja svijeta, u kojoj je pristup mobilnoj telefoniji i internetskim uslugama moguć tek šačici odabranih, koristi zadnju riječ tehnike zagolicalo je maštu njihovih južnih susjeda.

Je li moguće da je riječ o Samsungu, djelu južnokorejskih stručnjaka? To bi, smatraju u Južnoj Koreji, bilo prilično olako priznanje tehničke nadmoći juga poluotoka nad sjeverom. A za dvije zemlje koje su, tehnički, još uvijek u ratu to nije mala stvar.

Ili je ipak u pitanju tajvanski HTC? Spominje se i Appleov iPhone, no uređaj na slici oblikom nije nalik uratku društva iz Cupertina. Eventualno bi to mogao biti 3GS sa zakrivljenim stražnjim dijelom, ali ne čini nam se da je to slučaj. Slutimo kako bi Kim vjerojatno radije koristio bijesnog mungosa kao telefon nego što bi posegnuo za proizvodom američkog imperijalizma.

Prije će biti da se diktator opredijelio za politički prihvatljiviji Tajvan. Možda kineski Huawei ili ZTC. Možemo pretpostaviti da je manje nepovjerljiv prema velikom susjedu, koji je njegovoj zemlji nebrojeno puta priskočio u pomoć. Pa i vojno, kad je trebalo.

Napravljen po narudžbi i mjeri? Nije nemoguće.