HOLOGRAMI, HOLOGRAMI POSVUDA

Kineski internetski div Alibaba želi dovesti proširenu stvarnost u automobile

23.03.2017 u 10:55

Bionic
Reading

Kineski internetski i e-commerce div Alibaba nedavno je otkrio kako planiraju investirati u mladu švicarsku tvrtku WayRay, koja razvija holografski AR sustav za automobile

WayRay je osnovan prije svega pet godina, a poznati su po sustavu Navion, navigacijskom sustavu koji projicira mnoštvo informacija pred vozača poput ilustracije na naslovnoj fotografiji. Sustav je mnogo napredniji od postojećih HUD (Heads-up Display) rješenja, no još uvijek nije spreman za komercijalizaciju. 

Holografska proširena stvarnost omogućit će trodimenzionalan pogled kroz vjetrobransko staklo za navigaciju, osnovne podatke o prometu i više od toga. Planiraju tehnologijom potpuno zamijeniti uobičajene instrument-ploče vozila, pritom pružajući vozaču i putnicima centar za informacije, obavijesti i zabavu. 

Veliku ulogu u komercijalizaciji tehnologije bi mogao imati IT div Alibaba, koji se u automobilski svijet uključio lani. Ova kineska tvrtka vjeruje kako postoji golemi potencijal u razvoju sustava za proširenu stvarnost u automobilima i drugim industrijama. Švicarski WayRay tako će u sklopu dogovora surađivati s tvrtkom Banma Technologies, zajedničkim poslovnim potezom Alibabe i SAIC-a, a sve kako bi otkrili gotovo AR rješenje za vozila u 2018. godini. 

Tehnologiju vide posebno bitnom zbog toga što stiže era autonomnih automobila te će biti ptorebno poboljšati zabavni i komunikacijski aspekt vozila. 

Via Jing Daily