uspješna misija

Kina će uzorke s Mjeseca podijeliti s drugim državama: Suradnja s SAD-om ovisi o američkoj politici

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2020 13:14
  • Objavljeno 17.12.2020 u 13:14
Materijal dovezen kapsulom Chang'e-5 trebao bi pomoći znanstvenicima da nauče više o podrijetlu Mjeseca

Materijal dovezen kapsulom Chang'e-5 trebao bi pomoći znanstvenicima da nauče više o podrijetlu Mjeseca

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: STR

Kina će na temelju međunarodne konvencije podijeliti s drugim državama podatke i uzorke s Mjeseca prikupljene u misiji Change'e 5 iako bi takvu razmjenu sa Sjedinjenim Američkim Državama mogla spriječiti američka ograničenja

Kapsula je prizemljila u sjevernoj pokrajini Unutarnjoj Mongoliji u četvrtak rano ujutro i donijela prve uzorke stijenja i tla s Mjeseca nakon 1970. godine.

Materijal dovezen kapsulom Chang'e-5, prema imenu mitske kineske božice Mjeseca, trebao bi pomoći znanstvenicima da nauče više o podrijetlu Mjeseca, njegovu nastanku i vulkanskoj aktivnosti na njegovoj površini.

Kina je tom misijom postala treća zemlja koja je prikupila Mjesečeve uzorke, nakon SAD-a i SSSR-a u 1960-im i 1970-im. Bio je to prvi takav pokušaj nakon misije Luna 24 Sovjetskog Saveza koja je uspješno završena 1976.

tportal

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: STR

'U skladu s međunarodnom konvencijom o suradnji i sporazumima o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji, donijet ćemo propise o upravljanju podacima i uzorcima s Mjeseca", rekao je Wu Yanhua, zamjenik Kineske nacionalne svemirske uprave. 'Podijelit ćemo ih s relevantnim državama i znanstvenicima, a neki od njih mogli bi biti darovani u skladu s međunarodnom praksom.'

Misijom Chang'e 5 Kina je prvi put uspjela lansirati letjelicu s nekog drugog nebeskog tijela i testirati sposobnosti da prikupi udaljene uzorke iz svemira u sklopu priprema za složenije misije istraživanja Sunčeva sustava.

  • +2

Kinezi u svemiru

Izvor: Eyevine / Profimedia / Autor: Xinhua /

Na pitanje je li Kina spremna podijeliti uzorke sa Sjedinjenim Američkim Državama koje vlastitoj svemirskoj agenciji NASA ograničavaju izravnu suradnju s Kinom, Wu je rekao da nažalost postoje ograničenja.

'Kineska vlada želi dijeliti Mjesečeve uzorke s ustanovama i znanstvenicima iz raznih zemalja, a suradnja sa SAD-om ovisi o američkoj politici, rekao je Wu.

Kina nije obznanila koliku je količinu uzoraka uzela, no planirano je bilo prikupiti dva kilograma stijenja i tla.

'Objavit ćemo to uskoro', rekao je Hu Hao, voditelj treće faze kineskog programa istraživanja Mjeseca.

Kina se nada da će do 2022. imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će moći slati ljude na Mjesec. Godine 1970. Kina je lansirala u orbitu prvi satelit, ali je morala čekati 2003. da bi izvela prvi svemirski let s posadom, tajkonautom Yangom Liweiom.

  • +2

Kineski svemirski program

Izvor: Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: Quirky China News

Kina je ljetos lansirala još jednu sondu koja za nekoliko mjeseci treba stići na Mars, gdje će iduće godine 'provozati' daljinski upravljanog robota.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!