FORA GADGET

Kamera koja snima sve u 360

14.11.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Plastična loptica promjera 11 centimetara i težine 300 grama opremljena je sa 36 kamera kojima snima panoramske snimke pokrivajući kut od 360 stupnjeva kad dosegne najvišu točku nakon što je bacite u zrak

Panoramske snimke su fora, ali imaju ozbiljno ograničenje: mora ih se više spojiti, snimljenih u različita vremena. Za pravi snimak koji pokriva 360 stupnjeva odjednom treba postaviti kamere usmjerene na sve strane, povezane na uređaj koji ih može okinuti sve u isto vrijeme.

Postoji li takva kamera? Pa, postoji. Zove se Panono i podsjeća na robota s kojim Luke Skywalker vježba rukovanje svjetlosnom sabljom.

Plastična loptica promjera 11 centimetara i težine 300 grama opremljena je s 36 kamera, kojima snima panoramske snimke pokrivajući kut od 360 stupnjeva kad dosegne najvišu točku nakon što ju bacite u zrak. Kako se u tom djeliću sekunde ne kreće, zamagljivanje fotografije zbog pokreta je minimalno.

Panono potom obrađuje svih 36 snimki i odašilje ih u računalni oblak pomoću aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu (za Android i iOS), gdje ih softver spaja u jednu, razlučivosti 72 piksela. Potom ju možete pogledati na mobitelu ili tabletu, online ili putem pridodanog koda.

Kamera je tek na razini prototipa. Tvrtka koja stoji iza nje pokrenula je kampanju na platformi za crowdsourcing Indiegogo kako bi skupila novac za razvoj. Traže 900 tisuća dolara (oko 5,3 milijuna kuna).

Nisu prvi koji se time bave, piše Mashable - Squito ima vrlo sličan proizvod, a Bublcam je za svoj uređaj, koji može snimati i video, prikupio dvostruko više od traženih 100 tisuća dolara (oko 600 tisuća kuna) na Kickstarteru.