ZA NOĆ VJEŠTICA

Kako su vidovnjaci prošli na znanstvenom testu?

14.11.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Britanska udruga skeptika Merseyside Skeptics Society pozvala je prigodno za Noć vještica najpoznatije vidovnjake na Otoku da se dobrovoljno podvrgnu provjeri svojih nadnaravnih moći

Plan je bio da Sally Morgan, Colin Fry, Gordon Smith, T. J. Higgs i Derek Acorah cijelom svijetu pokažu mogu li stvarno učiniti ono što tvrde da mogu – otkriti neke privatne podatke o nepoznatim ljudima čak i kada su im uskraćeni svi izvori informacija. No nijedan od slavne britanske petorke nije se odazvao pozivu.

Nasreću, udruzi su se na raspolaganje stavile dvije malo manje poznate profesionalne vidovnjakinje.

Prva je bila Kim Whitton koja već 15 godina radi kao duhovni medij i iscjeliteljica. Ona, među ostalim, na svojim predavanjima i skupovima tvrdi da posjetiteljima može prenijeti poruke mrtvih rođaka te dokazati da postoji život nakon smrti.

Druga je Patricia Putt, vidovnjakinja koja tvrdi da je prvi put otkrila da ima nadnaravne sposobnosti kada joj je bilo 27. Zahvaljujući svojim sposobnostima Putt je navodno odustala od putovanja brodom koji je potom potonuo. Ona već godinama ljudima proriče budućnost i istjeruje duhove.

Putt je još 2009. sudjelovala u testiranju koje provodi Zaklada James Randy. Ova organizacija je obećala da će svakoga tko uspije dokazati da ima bilo kakve nadnaravne sposobnosti nagraditi s milijun dolara. Putt nije uspjela, no unatoč tome se prijavila za ovogodišnje testiranje, što pokazuje da iskreno vjeruje u svoje moći.

Test je bio jednostavan. U njemu su sudjelovale dvije vidovnjakinje i pet dobrovoljaca koje su one trebale 'obraditi'. Svaka je vidovnjakinja napravila očitanje dobrovoljaca – žena u dobi između 18 i 30 godina čiji je identitet bio sakriven paravanom. Vidovnjakinje su trebale napisati sve što su osjetile ili im je palo na pamet, a u čemu bi se dobrovoljke uspjele prepoznati. Bilo kakva komunikacija između medija i ispitanica bila je zabranjena.

Konačno su sudionicama nasumičnim redoslijedom predstavljeni svi zapisi, a one su na ljestvici od jedan do 10 trebale ocijeniti koliko ih oni vjerno opisuju.

Organizatori su poduzeli sve što je bilo potrebno kako bi se mediji osjećali udobno i neometano. Obje vidovnjakinje ocijenile su uvjete visokim ocjenama.

Što su pokazali rezultati? Jedna od sudionica točno je prepoznala očitanje Kim Whitton koje se odnosilo na nju i ocijenila ga s osam. No nijedna druga dobrovoljka nije točno prepoznala Whittonina očitanja. Iz toga se može zaključiti da su podudarnosti koje je zabilježila jedna od njih puka slučajnost. Prosječna ocjena točnosti njezinih ciljanih očitanja (koja su se odnosila na pravu osobu) bila je 3,2, dok je ocjena neciljanih bila 2,4. Ovakva razlika nema neki statistički značaj.

Očitanja Patricije Putt nitko nije točno prepoznao. Prosječna ocjena njezinih ciljanih očitanja bila je 3,2, a neciljanih čak veća - 4,2.

Iz ovakvih rezultata istraživači su zaključili da su Putt i Whitton vjerojatno vrlo intuitivne osobe te da se nesvjesno koriste informacijama koje običnim osjetilima prikupljaju od svojih klijenata.

Zanimljivo je da nijedna od vidovnjakinja ne smatra da je doživjela neuspjeh.

Whitton je nakon eksperimenta izjavila da se oduvijek željela podvrgnuti testiranju koje bi premostilo jaz između vidovnjačke energije i znanosti. 'Drago mi je da je jedna od dragovoljki uspjela prepoznati mnoge pojedinosti o sebi. Skeptici moraju shvatiti da mi ne možemo vidjeti, čuti ili osjetiti sve kao što se čvrsta materija može ljudskim očima, ušima i tijelom. Vidovnjaci i mediji koriste potpuno drugi dio mozga koji je kod prosječnih ljudi slabije razvijen', rekla je Whitton.

Putt je izjavila da joj je žao, no da nije iznenađena što se čini da nije uspjela. 'Htjela bih istaknuti da se moj posao inače uvijek obavlja licem u lice tako da je rad naslijepo izuzetan problem za vidovnjake. Očitanja je sudionicima lakše objasniti usmeno nego pisanim riječima koje, ako im je to prvi susret s vidovnjacima, većina neće moći razumjeti', objasnila je.

Žiri je zaključio da novi eksperiment nije uspio dokazati da vidovnjaci mogu učiniti ono što tvrde da mogu.