TEHNO SAVJETI

Kako prepoznati je li došlo vrijeme za zamjenu baterije u iPhoneu

25.10.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Appleovi telefoni, kao i svi drugi, zbog baterije rade sve kraće. Neki softverski alati u iOS-u mogu vam pomoći da otkrijete je li vaš telefon 'sazrio' za servis

Najzamjenjiviji dio vašeg iPhonea njegova je baterija. Baterija, kao i svi punjivi uređaji, s vremenom gubi snagu zbog korištenja, temperature i drugih čimbenika iz okoliša.

Postoje neki znakovi pomoću kojih možete prepoznati kad baterija doseže svoj kraj. Neki od njih ugrađeni su u iOS, dok će drugi biti fizički simptomi koje ćete primijetiti kada koristite uteđaj. Ovo su simptomi baterije čiji je vijek trajanja došao kraju.

Skraćeno trajanje baterije

Među vrlo čestim prigovorima korisnika pametnih telefona je taj da im je uređaj nekad znao izdržati cijeli dan, no da sad jedva izdrži do pauze za ručak. Mnogi će za ovakvo što okriviti softver, a ne hardver. Možda ste pokušali učiniti sve da smanjite potrošnju, no ako baterija i dalje brzo pada, moguće da jeoslabila do točke kad više ne može održavati optimalnu napunjenost.

iPhone koristi litij-ionske baterije koje stvaraju energiju kemijskim reakcijama, što znači da s vremenom i uporabom te kemijske reakcije gube snagu, a vaš telefon (točnije, njegova baterija) neće imati dugoročne visoke performanse na kakve ste navikli.

Premda sve baterije iPhonea slabe s vremenom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste održali zdravlje baterije svog iPhonea kako bi trajala što je duže moguće.

  • +21
Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Ispravnost baterije manja je od 80 posto

Jedna od mnogih prednosti iOS-a u odnosu na druge mobilne operativne sustave je sinergija između hardvera i softvera. Budući da Apple proizvodi vlastiti hardver i softver, može ih povezati na način na koji Android ili drugi operativni sustavi ne mogu. Ova se sinergija proteže na upravljanje stanjem baterije uređaja.

Stanje baterije vašeg iPhonea možete pratiti putem postavki. Idite na Postavke > Baterija > Zdravlje i punjenje baterije i tamo obratite pažnju na maksimalni kapacitet. Ako je broj ispod 80 posto, možda nije loše vrijeme za mijenjanje baterije.

Štoviše telefon će vas na vrhu stranice obavijestiti da ga odnesete na ovlašteni servis ako postotak padne ispod 80 posto.

Uređaj se pregrijava

Iako mogu postojati i drugi razlozi zašto se vaš iPhone pregrijava, nakon što isključite sve što je povezano s procesorom ili softverom, potencijalni krivac je samo baterija.

Kada baterije stare, kemijske komponente postaju manje fluidne, a to uzrokuje ono što nazivamo visokim unutarnjim otporom. Vašem iPhoneu je teže crpiti energiju iz baterije, a taj veliki otpor (sličan trenju) uzrokuje više topline nego inače.

Povećanu toplinu ne uzrokuju samo stare, već i oštećene baterije. Ako imate neispravnu bateriju oštećenu vodom ili ubodom, kemijska ravnoteža se može poremetiti, što može dovesti do pregrijavanja ili čak požara.

Ako primijetite da se vaš iPhone jako zagrijava dok radite najobičnije stvari, možda je vrijeme da provjerite njegovu bateriju.

Neočekivano gašenje i obavijest o upravljanju performansama

Ako se vaš telefon gasi i kad baterija nije prazna, to je jedna od indikacija da je vrijeme za zamjenu baterije.

Isključivanje često prati obavijest da vaš telefon više ne podržava normalne vršne performanse. Ako odete na Postavke > Baterija > Zdravlje baterije i punjenje, trebali biste vidjeti poruku ispod 'Mogućnost vršnih performansi' koja vas obavještava da je vaš iPhone doživio neočekivano gašenje i da je primijenjeno upravljanje performansama.

Prilagođena mogućnost vršnih performansi znači da je vaš iPhone ograničio svoj procesor kako se u budućnosti ne biste suočili s neočekivanim gašenjima.

Kada je u pitanju baterija vašeg iPhonea, predlažemo da sve radite ispravno i izbjegavate nekvalitetne zamjenske baterije. Za razliku od drugih dijelova vašeg telefona, baterije mogu predstavljati sigurnosnu opasnost. Povrh toga, lažna baterija može oštetiti druge komponente kada procuri ili nabubri.

Posjetite ovlaštenog servisera, a ako to nije dostupno u vašoj zemlji, osigurajte da tehničar nabavi originalnu bateriju, piše Makeuseof.