DRAGONFLY

Kako je počeo život na Zemlji: NASA testira bespilotnu letjelicu, šalju je na Titan

24.10.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Dragonfly je dizajniran pomoću podataka prikupljenih tijekom letova marsovskog helikoptera Ingenuity, a na Titan će se zaputiti 2027.

NASA koristi ono što je naučila od marsovskog helikoptera Ingenuity kako bi stvorila složeniji leteći stroj za istraživanje titana, najvećeg Saturnovog mjeseca.

Dok Ingenuity ima jedan rotor i visinu od samo 49 cm, Dragonfly ima osam rotora i veličine je malog automobila. Tim istraživača predvođen Laboratorijem za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins (APL) u Marylandu koristi prednost Titanove guste atmosfere u kojoj ćelakše letjeti u odnosu na Marsovu znatno rjeđu atmosferu. Letenju će, piše Digital Trends, doprinijeti i Titanova niska gravitacija.

U nedavnom izvješću o napretku razvoja Dragonflyja, Patricia Talbert iz NASA-e rekla je da je tim redovito posjećivao istraživački centar svemirske agencije Langley u Hamptonu, kako bi testirao sustave letenja Dragonflyja unutar raznih zračnih tunela, s prikupljenim podacima koji mu pomažu u poboljšanju dizajna zrakoplova.

Na svom posljednjem putovanju u NASA Langley, tim je testirao Dragonfly u poluveličini fokusirajući se na dvije posebne konfiguracije leta: Dragonflyjevo spuštanje i prijelaz na motorni let nakon dolaska na Titan, te let prema naprijed iznad Mjesečeve površine.

'Testirali smo uvjete u očekivanom opsegu uvjeta pri različitim brzinama vjetra, brzinama rotora i kutovima leta kako bismo procijenili aerodinamičke performanse vozila', rekla je voditeljica testa Bernadine Juliano iz APL-a u priopćenju. 'Završili smo više od 700 ukupnih testiranja koji su obuhvaćali više od 4000 pojedinačnih podatkovnih točaka. Svi ciljevi testiranja uspješno su postignuti, a podaci će pomoći pri potvrđivanju naših simulacijskih modela na Zemlji prije ekstrapolacije na uvjete Titana.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: APL

Dragonfly je trenutno jedina NASA-ina misija usmjerena prema površini drugog oceanskog svijeta. Očekuje se da će do Titana stići 2034., a lansiranje je planirano za 2027. Titan ima neke sličnosti s vrlo ranom Zemljom i znanstvenici se nadaju da će sa svojim paketom kamera i senzora Dragonfly moći doći do otkrića koja će nam reći kako je nekad davno život započeo na Zemlji.

'S Dragonflyjem znanstvenu fantastiku pretvaramo u istraživačku činjenicu' rekao je Ken Hibbard, sistemski inženjer misije Dragonfly u APL-u. 'Misija napreduje dio po dio i uzbuđeni smo zbog svakog sljedećeg koraka prema slanju ove revolucionarne letjelice na let iznad površine Titana.'