TEHNO PREPORUKA

Kako izabrati pravu? Ovo su najbolje gejming konzole u 2023.

25.06.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Kako god okrenuli, konačna odluka o kupovini konzole svodi se na osobni ukus. Sastavili smo listu najpopularnijih gejming platformi i izabrali one koje najviše pašu određenim profilima igrača

Makar vam mnogi to ne žele priznati, sirova istina je da ne postoji ono što bismo nazvali 'najboljom konzolom'. Jedina prava dilema dolazi u obliku izbora - koja je najbolja za vas.

Za neke gejmere ne prolazi osim sustava s najjačim specifikacijama, a drugi će pokušati pronaći najjeftiniji način za igranje najnovijih igara. S druge strane, možda vam je najvažniji faktor prenosivost ili niste igrali jako dugo i tražite sustav koji biste koristili s drugim članovima obitelji. Postoji bezbroj kriterija koji na kraju kulminiraju izborom jedne od popularnih platformi. Ovo su najbolje konzole koje možete kupiti u 2023.

Najnaprednija konzola visokih performansi: PlayStation 5

PlayStation 5 pruža zadivljujuću grafiku i besprijekorne performanse kojima ne može parirati nijedna od konzola ove generacije. Sony se držao tradicionalnog ciklusa nadogradnje hardvera za PS5, značajno poboljšavajući procesorsku snagu i vizualnu dosljednost u odnosu na prethodnu generaciju, predstavljajući novi gamepad s naprednim haptičkim sustavom. DualSense, najnoviji Sonyjev kontroler, nudi intenzivnu i preciznu taktilnu povratnu informaciju duž rukohvata, a ima i prilagodljive okidače, što znači da se napetost u tipkama R2 i L2 mijenja kako igrači opremaju razna oružja i alate. Ovu značajku nećete pronaći na Xboxu.

PS5 nudi biblioteku ekskluzivnih igara, uključujući God of War: Ragnarök, Returnal, remake Demon’s Soulsa, Insomniacovu seriju Spider-Man, svaku igru The Last of Us i ponovno izdanje te litaniju naslova Final Fantasy. PlayStation Plus Premium, najviša razina Sonyjeve usluge mjesečne pretplate, dodaje streaming u oblaku, besplatne igre i katalog za preuzimanje u bilo kojem trenutku.

Najmoćnija konzola za štedljivce: Xbox Series X

Xbox Series X je najmoćnija konzola na tržištu, a uz pretplatu na Game Pass daje vam gotovo beskrajnu biblioteku naslova u koje možete zaroniti. Iako bismo i dalje željeli vidjeti više ekskluziva na Xboxu, na horizontu su veliki naslovi kao što su Starfield, Redfall i obnovljeni Forza Motor Sport.

Igrači naslova za PC također bi mogli cijeniti unakrsnu kupnju između igara za Windows i Xbox, kao i mogućnost strujanja onih iz oblaka korištenjem Game Passa. Naravno, Sony u rukama i dalje drži najbolje visokobudžetne narativne igre, ali bogatstvo ponude na Microsoftovim platformama - uključujući indie, klasične franšize i gomilu izvrsnih igara putem EA Playa - je zapanjujuće. Valja naglasiti da Xbox Game Pass u Hrvatskoj trenutno podržava samo PC, no nadamo se da će uskoro stići i podrška za Xbox.

Najjeftinija budžetna konzola: Xbox Series S i Game Pass

Xbox Series S ima dovoljno snage za igranje najnovijih i najboljih igara, no najviše blista kao poluprijenosni stroj Game Pass. Serija S je kompaktna konzola koja nema diskovni pogon i košta manje od Serije X. Ova mala pravokutna sprava može pokretati igre na razlučivosti višoj od 1080p te, iako neće doseći 4K, jako dobro radi svoj posao. Jedini pravi problem je to što Serija S ima manje prostora za pohranu od svog starijeg brata.

Najbolje za lokalnu igru s više igrača

Velika je šteta to što je uspon online multiplayera potiho najavio smrt lokalnog gejmanja. Na sreću svih koji vole igrati u dobrom društvu, tu je Nintendo Switch. Nintendo je kompanija koja je uvijek davala prednost jednostavnoj ljepoti igranja s prijateljima i obitelji na kauču.

Bilo da se četiri igrača utrkuju jedni protiv drugih u Mario Kartu ili igraju mini igre u Mario Partyju, za to im treba samo jedan Switch spojen na TV. Budući da se radi o prijenosnoj konzoli, uvijek možete igrati protiv drugih preko lokalnih mreža uz luksuz privatnog zaslona. Pokušajte to učiniti s PlayStationom 5.

Najbolja prenosiva konzola za kućnu uporabu: Steam Deck

Ideja o prijenosnoj konzoli koja se primarno koristi kod kuće mogla bi se činiti kontraintuitivnom, ali ovo je zapravo način na koji mnogi ljudi više vole igrati videoigre.

Steam Deck izašao je u veljači 2022. te se etablirao kao popularno prijenosno računalo za ljude koji su htjeli provoditi vrijeme dalje od radnog stola i u društvu svojih biblioteka na Steamu. Riječ je o zdepastoj ručnoj konzoli s dvostrukim analognim palicama i podlogama za fino nišanjenje. Jedini pravi nedostatak joj je frapantno brzo pražnjenje baterije na zahtjevnijim naslovima, no to nije toliki problem kad vam se punjač nalazi u susjednoj sobi, zaključuje Engadget.