DRUŠTVENE MREŽE

Kakav gaf: Facebook već neko vrijeme slučajno briše legitimne vijesti o koronavirusu

18.03.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Kompanija je, nakon što je shvatila što se događa, odmah krenula u ispravljanje problema. Izbrisani članci bi se, uz malo sreće, uskoro trebali vratiti

Facebook je nedavno počeo označavati objave koje su povezane s informacijama i člancima o koronavirusu i bolesti COVID-19 - i to kao lažne članke. Prva izvješća o naoko iracionalnom potezu dolaze s Twittera.

Problem je nastao zbog sustava za čišćenje feeda od spama, tvrdi Guy Rosen, potpredsjednik Facebookovog odjela za integritet. Rosen tvrdi da je komapnija počela rad na ispravljanju greške čim su čuli za nju.

Jedna korisnica se, na primjer, požalila da se bezazlene poruke odjednom kategorizirane kao spam.

Nakon što je The Verge objavio članak o 'podivljalom' algoritmu, Rosen je rekao da je Facebook popravio softver i vratio objave koje su bile izbrisane. 'Vratili smo sve objave koje smo greškom izbrisali te koje su bile vezane uz temu - ne samo one o bolesti COVID-19' rekao je Rosen.

Algoritam koji se oteo kontroli navodno je služio za brisanje teorija zavjera o koronavirusu. Facebook se, inače, pridružio Googleu, Linkedinu, Microsoftu, Redditu, Twitteru i YouTubeu u zajedničkoj objavi u sklopu koje će pojačati nastojanja borbe protiv prijevara i dezinformacija vezanih uz koronavirus.

Najnovija objava Ranking Digital Rightsa se protivi Facebookovom pristupu moderaciji te smatra da društvena mreže jako loše kontrolira lažne informacije o koronavirusu.