OTVORENI RAT

Josipović prihvatio bačenu rukavicu Anonymousa

10.02.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske stigao nam je dopis vezan uz nedavne hakerske napade skupine Anonymous Croatia, koja je preuzela odgovornost za rušenje stranice Ureda predsjednika te najavila nove napade

Iz Ureda predsjednika poručuju da su svjesni napada koji je, kako kažu, počeo u četvrtak oko 22.40 sati, a završio oko 1 sat iza ponoći.

'Takvi napadi su očekivani i teško se mogu spriječiti. Upravo zbog toga se sustavi projektiraju tako da se u tim napadima pretrpi najmanja šteta. U ovom slučaju šteta se sastojala u tome što je stranica bila nedostupna oko sat vremena', tvrdi se u dopisu koji potpisuje pročelnica odjela za informiranje Danja Šilović-Karić.

Iz Ureda predsjednika dalje poručuju da se planiraju boriti protiv sličnih napada u budućnosti. 'Ured predsjednika RH će u sklopu svojih redovitih aktivnosti poduzimati
potrebne korake kako bi internetska stranica Ureda bila dostupna te zaštićena od najavljenih napada', tvrdi se u priopćenju.

Hakerska skupina Anonymous srušila je Josipovićevu stranicu zbog njegove podrške kontroverznom sporazumu ACTA.

'To je isto kao da dođete, recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim. Iza autorskih dijela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravična cijena', izjavio je nedavno Josipović.