MODELI 8 i 9

Je li to upravo otkrivena Nokijina smartphone perjanica za ovu godinu?

17.05.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Usprkos velikim očekivanjima, finska tvrtka HMD Global Oy još uvijek nije otkrila svoju prvu Nokia perjanicu za ovu godinu. Na video servisu Vimeo je ipak osvanuo promo filmić koji pored modela Nokia 3 i 5 prikazuje i dva neotkrivena uređaja - izgledno tražene perjanice serije 8 i 9

Promo filmić je radio ni manje ni više nego Nokia brand fotograf koji sada radi za HMD, a nedugo nakon što je postavljen na servis Vimeo filmić je i uklonjen (unutar 24h) - čime se zapravo samo dodatno potvrđuje što Finci planiraju. 

'Ovaj kratki filmić je zapravo teaser za novi asortiman Nokia pametnih telefona. Uređaji su još uvijek bili u razvoju tako da su njihovi oblici i detalji mnogo jednostavniji od gotovih proizvoda koji su već otkriveni', stajalo je u opisu videa postavljenog na servis Vimeo.

Prvi uređaj slijeva bi po svoj prilici mogao biti model Nokia 9 (poznat još i kao P1). Da je neizbježno riječ o mobilnoj perjanici sugerira prikazani dvostruki sustav kamerica sa stražnje strane, o kojem su glasine govorile već neko vrijeme (uz dodatnu informaciju kako su oba senzora 22-megapikselna). 

Još jedna od 'sitnica' koje otkriva video je i to da bi ova perjanica mogla imati čitač otiska prsta integriran ispod staklenog pokrova, bez fizičke tipke. 

Vrijedi podsjetiti, Nokia 9 prema neslužbenim informacijama stiže s Qualcommovim najsnažnijim čipom (Snapdragon 835), uparenim s 6GB radne memorije i 128GB spremišnog prostora. Zaslon uređaja je dijagonale 5,5" uz QHD razlučivost (2.560 puta 1.440 piksela). 

Odmah do tog modela u filmiću nalazi se još jedan neotkriveni Nokia pametni telefon. Znalci govore kako bi u pitanju mogla biti Nokia 8, koja stiže bez dvostrukog sustava kamerica (suprotno glasinama), ali uz veći zaslon. Istovremeno, mogla bi biti u pitanju i Nokia 7, nešto nižih tehničkih karakteristika (ako bi se uzelo u obzir to da će i 'osmica' biti vrhunskih karakteristika kao i perjanica). Ovaj drugi uređaj iz filmića je zapravo prava enigma, dok su preostala dva već predstavljeni modeli Nokia 3 i Nokia 5.

Bilo kako bilo, HMD Global je službeno najavio kako ove godine planiraju otkriti ukupno sedam Android pametnih telefona s Nokia brandom, a postoji dovoljno razloga da se perjanica otkrije vrlo, vrlo brzo - možda već sljedeći mjesec. Što su točno pak prikazani uređaji i koji od njih će ugledati svjetlo dana tek treba vidjeti.