ODLIČNA IDEJA

Javna rasvjeta kao odašiljači mobilnog signala? Uskoro...

26.02.2014 u 08:36

Bionic
Reading

Royal Philips, svjetski predvodnik na području rasvjete, u suradnji s Ericssonom lansirao je inovativni model povezane LED javne rasvjete. Partnerstvo donosi rješenje za dva ključna pitanja s kojima su gradovi danas suočeni: pružanje unaprjeđenih mrežnih performansi u gusto naseljenim gradskim predjelima te visokokvalitetnu i energetski učinkovitu gradsku rasvjetu

Modelom ‘rasvjeta kao usluga’, namijenjenim gradovima, Philips i Ericsson kombiniraju prednosti mobilne povezanosti i LED rasvjete, omogućujući gradskim vlastima da u sklopu rasvjetnih stupova pružateljima mrežnih usluga ponude prostor za mobilnu širokopojasnu infrastrukturu.

Philips gradovima nudi LED javnu rasvjetu koja može uključivati mobilnu telekomunikacijsku opremu tvrtke Ericsson. Mobilni operateri koji surađuju s Ericssonom vezano uz mobilnu širokopojasnu infrastrukturu moći će unajmiti prostor unutar stupova te na taj način unaprijediti podatkovnu pokrivenost i kapacitete namijenjene građanima, što će rezultirati boljim mobilnim širokopojasnim uslugama. Ovaj model također omogućuje brži povrat ulaganja u gradsku infrastrukturu smanjenjem inicijalnih troškova postavljanja i upravljanja sustavima, odnosno rasterećenjem gradskih proračuna.

Philipsova LED javna rasvjeta može donijeti uštedu energije između 50 i 70 posto, a u kombinaciji s pametnim kontrolama i 80 posto, što je potvrdilo istraživanje koje je organizacija The Climate Group provela u 12 najvećih gradova na svijetu. Rezultati su pokazali da građani preferiraju bijelo svjetlo LED rasvjete, navodeći veći osjećaj sigurnosti i bolju vidljivost u usporedbi s narančastim odsjajem tradicionalnih sustava koji se temelje na visokotlačnim natrijevim žaruljama.

Predsjednik i glavni izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg navodi: ‘Ovo je nevjerojatno rješenje, koje zahvaljujući informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji i partnerstvu nudi odgovor na izazove snažne urbanizacije. Broj stanovnika gradova svakim satom raste za 7,500 ljudi, dok svijet geografski ostaje isti.

Istraživanje koje je proveo ConsumerLab pokazuje da je internetska povezanost jedan od pet ključnih čimbenika zadovoljstva kada je riječ o životu u gradu. Inovativno rješenje Zero Site ljudima omogućuje da uspješno funkcioniraju u umreženom društvu.’

Frans van Houten, predsjednik i glavni izvršni direktor Philipsa, navodi: ‘Ovaj novi model povezane LED javne rasvjete još je jedan primjer u kojem oživljavamo koncept ‘Internet of Things’, ukazujući na dodatne mogućnosti rasvjetne infrastrukture. Nudimo rasvjetu kao uslugu koja zadovoljava potrebe grada i gradskim čelnicima omogućuje da svojim građanima pruže povezanije, energetski učinkovitije i sigurnije urbano okružje, uz uštedu sredstava iz postojećih proračuna i resursa u svrhu unaprjeđenja kvalitete života u gradu.’

U svrhu zadovoljenja potražnje za pokrivenošću i kapacitetima, mobilni operateri moraju unaprijediti i znatno povećati broj odašiljača u gusto naseljenim predjelima. Novi povezani rasvjetni stup, izrađen po mjeri za Ericssonov najnoviji najmoderniji asortiman proizvoda s malim ćelijama, mrežnim operaterima nudi nove mogućnosti pronalaska pravih lokacija za postavljanje. Također pomaže pri raspoređivanju mobilne širokopojasne tehnologije u odnosu na tradicionalne lokacije, što je ključni čimbenik za razvoj heterogenih mreža.