OBALE IWO JIME

Japan podmorskom erupcijom dobio novi otok

14.11.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Na Islandu je zbog vulkana proglašeno izvanredno stanje, nama geografski bliska Etna na Siciliji već danima izbacuje lavu, ovoga ljeta strahovalo se – i još se strahuje – od supervulkana kod Napulja. A pomalo u sjeni tih dramatičnih događaja prošla je erupcija u Japanu koja je 'rodila' cijeli jedan novi otok.

Novi otok vidljiv je s obala otoka kojeg znaju svi koje zanima Drugi svjetski rat: Iwo Jime, dijela otočja Ogasawara udaljenog oko 1200 kilometara od Tokija. Službeno ime tog skoro mitskog otoka je Iwoto. Time je Japan dodao još jedan otok ionako golemom broju od kojih se ta zemlja sastoji.

Erupcija je počela 21. listopada, a deset dana kasnije lava je došla do morske površine i počela se stvarati nova kopnena masa. Kako su izvijestili japanski znanstvenici, izlazak vulkanskog pepela je značajno ubrzao početkom studenoga, pa jedan dio odnosi more. No, nastavi li se i izlazak lave, novo kopno moglo bi na tom mjestu ostati zauvijek.

Formiranje novih otoka vulkanskim eksplozijama nije novost. Proces je jednostavan: podmorski vulkani izbacuju otopljeni materijala kojeg more ubrzano hladi, stvrdnjava i time formira čvrsto tlo koje ponekad naraste iznad razine mora. Sličan primjer dogodio se u kolovozu 2021. nakon erupcije podmorskog vulkana Fukutoku-Okanoba, na istom dijelu Pacifika gdje je sad nastalo novo kopno.

Japan je jedno od vulkanski najaktivnijih područja na svijetu, dio je dijela svijeta koji je poznat pod nazivnom 'Vatreni prsten'. Obuhvaća dio Tihog oceana čije granice su duge oko četrdeset tisuća kilometara, a tu se nalazi dvije trećine svih vulkana koji su na Zemlji bili aktivni od ledenog doba naovamo. Ploče koje se na tom akvatoriju dodiruju izazivaju oko devedeset posto svih svjetskih potresa, i oko pola vulkanskih erupcija od početka bilježenja tih prirodnih događaja.

Između ostalog, ta je aktivnost zaslužna i za golemi broj otoka od kojih se sastoji Japan. Početkom ove godine Japanci su vrijedno odlučili pobrojati sve svoje otoke, kojih je dotad bilo poznato 6852. Sada ih je više od dvostruko više, ravno 14.125. Ili, očuva li se ovaj novonastali, 14.126.