ZBOGOM, IDF

Izgubili smo nekad veliku tehnološku konferenciju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.04.2017 13:01
  • Objavljeno 18.04.2017 u 13:01
Šef Intela Brian Krzanich tijekom IDF-a 2015

Šef Intela Brian Krzanich tijekom IDF-a 2015

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Intel

Godišnja konferencija najvećeg svjetskog proizvođača čipova, namijenjena razvojnim programerima, ove godine neće biti održana

Nakon 20 godina redovnog održavanja ukinut je Intel Developer Forum (IDF), konferencija posvećena Intelovim novitetima i tehnologijama. 

Prvi IDF je održan 1997. godine, kao malo okupljanje u kalifornijskom gradu Palm Springsu. Kasnije je preseljen u San Franciscu, gdje je višestruko narastao na krilima eksplozivnog uspona tržišta osobnih računala. 

Veliki proizvođači stolnih i prijenosnih računala, čipova i podatkovnih centara bili su redovni gosti IDF-a. No s usporavanjem rasta PC tržišta slabila je i privlačnost konferencije. 

Prošle godine IDF je održan u San Franciscu i Pekingu. Za ovu godinu su bili predviđeni San Francisco i  termin od 15. do 17. kolovoza u kongresnom centru Moscone, ali događanje je otkazano. 

Zadnjih godina IDF su u San Franciscu zasjenila predstavljanja novih iPhonea i drugih Appleovih noviteta. Prije šest godina termin se poklopio s Microsoftovom konferencijom Build.  U oba slučaja tijekom Intelove konferencije više se pričalo o drugim proizvođačima nego o onome što je sama konferencija nudila. Zbog toga su u Intelu 2015. održavanje IDF-a pomaknuli na sredinu kolovoza.

Također, zadnjih godina IDF je počeo gubiti na tehnološkim sadržajima i sve više postajati marketinškim alatom kojim se Intel želio prikazati kao tvrtka koja se ne bavi samo tehnologijom. 

Prije četiri godine su izbacili popularno ključno izlaganje bivšeg šefa tehnike Intela Justina Rattnera, koji je prikazivao tehnologije futurističkog izgleda poput računala pogonjenog sunčevom energijom. Inženjeri i druga u tehnologiju upućena publika počela se osipati. 

Umjesto konferencije Intel će održati manja događanja, radionice i sudjelovati u sajmovima kako bi predstavio svoje tehnologije. Bio je već u velikoj mjeri prisutan na sajmovima kao što su CES, Computex i Mobile World Congress. 

Intel budućnost sve manje u stolnim računalima, a sve više za podatkovne centre, autonomna vozila, modeme, internet stvari i proizvodnju.

Više: PC World

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!