UHVATILI IH

Intel nije bio baš iskren oko nove super memorije

04.04.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Intel je nedavno predstavio disk SSD serije P4800X Optane i memorijski modul Optane. Čini se kako novinarima nisu rekli punu istinu

Web odredište SemiAccurate prozvalo je Intel zbog 'neprihvatljivog i neetičnog ponašanja'. Evo i zašto. 

Intel je 15. ožujka novinarima predstavio dva uređaja iz linije Optane. Učinili su to putem webcasta, tijekom kojeg su između ostalog prikazali nekoliko slajdova punih sitno ispisanog teksta i podataka, a koji su dali naslutiti kako su performanse novih proizvoda bolje nego što doista jesu.

To bi još možda i prošlo nezapaženo da nisu izostavili sporne slajdove (i još štošta) iz prezentacije kad su poslali uređaje i materijale novinarima. U pratećim materijalima za memorijski modul nedostajali su slajdovi s podacima o testiranjima, korištenim konfiguracijama i drugim informacijama nužnim kako bi bile potkrijepljene tvrdnje koje je Intel iznio tijekom webcasta

Kad su ih iz web odredišta SemiAccurate zbog toga prozvali, iz Intela je stigao odgovor u kojem kažu kako nisu podijelili sve slajdove iz prezentacije i kako im je žao zbog toga.  Novinari ne bi bili novinari da nisu sačuvali sporne slajdove. I eto problema za Intel. 

Iz njih je, recimo, vidljivo kako je Intel ponudio brojke koje nisu rezultat testiranja, pa ih stoga nije moguće upotrijebiti kao temelj za usporedbu u nezavisnom testiranju. Uz to, konfiguracije su prilično nejasne, toliko da su u na nekim slajdovima u potpunosti izostavljene ili nisu navedeni podaci poput frekvencije rada RAM-a. 

Na jednom su slajdu kao procesor naveli Core i5 a na drugom Core i7. Isto se dogodilo i s memorijom RAM (16 GB DDR4 umjesto osam GB DDR).

Zadnje, ali ne najmanje važno: ispostavilo se kako proizvodi iz linije Optane uopće nisu u testiranju odmjerili snage protiv drugih SSD diskova. 

Više: SemiAccurate