SVIJET U 10 NANOMETARA

Intel: Naši novi čipovi će biti generaciju ispred Samsungovih

03.04.2017 u 10:19

Bionic
Reading

10-nanometarski Cannon Lake čipovi iz Intela su do sada odgođeni u više navrata, barem kada je riječ o izvornim planovima. Ipak, u ovom industrijskom divu ne odustaju te navode kako će njihovo rješenje imati dva puta više tranzistora od konkurencije

Konkurencija (Samsung, TSCM) je pak već punom parom u svijetu 10nm proizvodnog procesa. No, u Intelu ne strahuju, već navode kako će zahvaljujući 'hiperskaliranju' na isti prostor moći smjestiti dvostruko više tranzistora od konkurencije. 

Takvi Intelovi procesori će pružati 25 posto više performansi uz 45 posto nižu potrošnju od trenutnih Kaby Lake čipova. Da stvar bude bolja, u Intelu vjeruju kako će se održati Mooreov zakon uz 30-postotnu cjenovnu prednost pred konkurencijom poput AMD-a. Upravo za AMD-ove nove čipove Ryzen analitičari vjeruju da će ove godine drastično početi nagrizati i viši i niži segment tržišta računala.

Sve ovo zvuči vrlo optimistično. Međutim, Samsung već proizvodi i vlastite Exynos čipove i Qualcommov Snapdragon 835 u vrlo naprednom 10-nanometarskom proizvodnom procesu. Dok Intel u realizaciji svojih planova kasni, obećavaju kako se sljedeća generacija čipova itekako isplati čekati. Pritom naglašavaju kako uvijek imaju jasnu viziju tri generacije - između sedam i devet godina unaprijed. 

Mooreov zakon neće prestati vrijediti u dogledno vrijeme

Uz to navode i kako će nakon početka prodaje 10nm čipova svijet obilježiti i njihove nove tehnologije koje su nazvali 10+ i 10++. Posrijedi su možda ništa drugo doli marketinški pojmovi da se zadrži pažnja tržišta dok 7-nanometarski proizvodni proces ne ugleda svjetlo dana. Ipak, obećaje se dalje poboljšanje performansi (15 posto uz 30-postotno poboljšanje učinkovitosti). 

Intelova proizvodna tehnologija Autor: Intel