DRONEFEST 2017

Zagrebački FER s dronovima u utrci za 300 tisuća eura

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.03.2017 13:52
  • Objavljeno 31.03.2017 u 13:52
Dronefest 2017.

Dronefest 2017.

Izvor: IN2 / Autor: IN2

Tijekom konferencije 'Dronefest 2017.' predstavljen je projekt inspekcije vjetroelektrana bespilotnim letjelicama koji je ušao u finale europskog robotičkog natjecanja

Drugo izdanje Dronefesta, poslovno tehnološke konferencije u organizaciji softverske grupe IN2 i agencije Eventa01, u zagrebačkom centru Plaza Event okupilo je više od 300 sudionika iz osam država.

Prvi blok predavanja bavio se regulativom, odnosno zakonskim pravilima kojima podliježu vlasnici dronova u Hrvatskoj i svijetu.  

Ivan Landek (Državna geodetska uprava, DGU) predstavio je novu Uredbu o snimanju iz zraka kojom je donekle pojednostavljena procedura vezana uz prijavu snimaka napravljenih dronom toj instituciji. 

Njom je smanjeno vrijeme potrebno za dobivanje dozvole za odobrenje snimanja iz zraka, odobreno ciljano snimanje u gospodarstvu, a posao je znatno olakšan i nacionalnim televizijama koje mogu snimati izvanredne događaje bez dozvole i obvezu davanja snimaka na pregled nakon emitiranja. 

Damir Bezik (Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, HACZ) prezentirao je moguće izmjene uz nacionalnim propisima koje se očekuju do kraja godine, a koje će se približiti konceptu prijedloga europskog propisa. 

Panel rasprava tijekom Dronefesta 2017. - Ivan Landek Danijel Petrovic Branko Drakulić Marinko Keser Damir Bezik Dražen Tomic

Panel rasprava tijekom Dronefesta 2017. - Ivan Landek Danijel Petrovic Branko Drakulić Marinko Keser Damir Bezik Dražen Tomic

Izvor: IN2 / Autor: IN2

Blok predavanja tematski posvećen zakonskoj regulativi završen je panel raspravom na kojoj su uz Landeka i Bezika sudjelovali još Danijel Petrović iz Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS), Branko Drakulić iz Snimanje.hr-a i Marinko Keser iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (CCAA) te urednik portala ICTbusiness.info Dražen Tomić kao moderator. 

U središtu pozornosti panela bila je teškoća usklađivanja regulative kako bi se zadovoljili oni koji žele što jednostavnije procedure i oni koji upozoravaju na moguće opasnosti do kojih može doći zbog korištenja dronova, kao i podkapacitiranost službi koje provode postojeće zakone.

Kontinuirani razvoj bespilotnih letjelica i senzora otvara niz mogućnosti za nove i inovativne poslovne scenarije u brojnim poslovnim vertikalama. Ova konferencija je jedinstvena platforma za sve koji žele unaprijediti svoja znanja i poslovanje korištenjem bespilotnih letjelica i na njima baziranih naprednih softverskih rješenja.

Glavni predavač, direktor londonskog Laboratorija za zrakoplovnu robotiku dr. Mirko Kovač, prezentirao je projekte tog najmodernijeg britanskog drone laboratorija koji inspiraciju za dizajn i razvoj dronova često traži u prirodi. 

Jedan od njihovih projekata bavi se razvojem bespilotnih letjelica koje izgledom podsjećaju na ptice, a mogu zaroniti pod vodu i izroniti iz nje nakon što obave određeni zadatak.

I druga njihova rješenja oponašaju primjere iz prirode, pa primjerice način stvaranja složenih struktura dronom rade po uzoru na kreiranje paukove mreže.

Kako pregledati vjetroelektranu dronom

Paralelno uz predavanja partneri i izlagači konferencije predstavili su svoje proizvode i usluge koje je moguće pogledati besplatno. 

Grupa M SAN, Aviteh i Geocentar demonstrirali su let nekoliko modela bespilotnih letjelica Topcon, DJI i Yuneec. 

Predstavio se i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) koji je specijalno za tu svrhu u Fly zoni postavio četverometarski model vjetroelektrane.

Njihov projekt bavi se na inspekcijom vjetroelektrane dronom. Na natjecanju European Robotics Challenges (EUROC), koje je još u tijeku, ušao je među najboljih pet projekata. 

Temelji se na inspekciji vjetroelektrane dronom, a u svijetu je jedinstven po ideji inspekcije lopatica vjetroelektrane u pokretu, dok uobičajena praksa podrazumijeva zaustavljanje rada vjetroelektrane radi pregleda eventualnih oštećenja na lopaticama. 

DRONEfest 2017 powered by IN2

Izvor: Društvene mreže / Autor: IN2 Group

Korištenjem lasera koji uočavanjem lopatica pokreće kameru, a dron fotografira dijelove lopatice i fotografije šalje operateru na radnu stanicu. Na konferenciji je prikazana opcija inspekcije uz ručno upravljanje dronom, dok se inače to radi autonomno. 

Uđe li njihov projekt među dva najbolja, osvojit će 300 tisuća eura i u sljedećoj fazi natjecanja demonstrirati uspješnost inspekcijom jedne vjetroelektrane u Španjolskoj. U razvoju ovog sustava sudjeluju još Sveučilište u Dubrovniku i španjolska tvrtka Diagnostiqua.

Glavni partner konferencije je tvrtka M SAN, partneri konferencije su tvrtka Aviteh, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, a pokrovitelji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Medijski pokrovitelji DRONEfesta su: Aerosvijet, Agroklub.com, Agroportal.hr, CroPC.net, DFM Magazin, Fotografija.hr, ICTbusiness.info, Infotrend, ITbizcrunch.com, Netokracija.com, Novi MIlenij, PoslovniPuls.com, Preporucamo.com, Racunalo.com, Radiobit.in, Rep.hr, Tangosix.rs, Tportal.hr i Vidi.

Više: Dronefest

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!