HAKERI I STRUČNJACI

Iskoristite elektronički otpad i špijunirajte poput Amerikanaca

30.06.2014 u 07:55

Bionic
Reading

Kako piše stranica Anonymous Headquarters, Edward Snowden je prošle godine uzrokovao buku na više različitih razina, što onih političkih, što onih tehnoloških - vezanih uz špijunažu. Snowden je istovremeno otkrio i listu alata koje su navodno koristili u NSA (National Security Agency), a sigurnosni stručnjaci i hakeri su otkrili kako se sve može napraviti i od materijala s odlagališta elektroničkog otpada

Snowdenov katalog je proučio tim na čelu s Michaelom Ossmannom te su saznali kako je mnoge od predmeta koje su koristili u NSA za prisluškivanje i špijunažu moguće napraviti za vrlo male novce - i jednostavno iskoristiti elektronički otpad.

Ossmann je već ranije Kickstarter projektom napravio tzv. Software-Defined-Radio (SDR), koji može snimati i prenositi podatke s ciljanog računala - po cijeni od svega 300 američkih dolara. To naravno nije bio jedini gadget kojeg su koristili u NSA, a ovaj stručnjak je kreirao i one koji imaju funkciju Ragemastera i Surlyspawna.


Ragemaster je uređaj od svega 30 američkih dolara, a kojeg se može lako sakriti. Njegova uloga je ugrabiti video signal s ciljanog računala (korištenjem VGA izlaza), a na taj način NSA doslovno vidi što se prikazuje na računalu. Ragemaster sustav čini još i daljinski radar, a odgovara modulacijom crvenog VGA signala u RF signal koji prenosi.

S druge strane Surlyspawn služi praćenju računala koja nisu spojena na internet tako što bilježi sve što se otipka na računalu.

Oba gadgeta je Ossmann napravio korištenjem tek najjednostavnijih mogućih komadića elektronike poput tranzistora i žica koje su služile kao antene. Iako niti jedan nije minijaturan poput NSA ekvivalenata, i dalje su itekako iskoristivi za potrebe špijuniranja.

'Naš cilj nije pomoći hakerima da odrađuju svoje špijunske misije niti nam je cilj olakšati vladi pristup još jeftinijim gadgetima za nadzor. Cilj projekta je pomoći sigurnosnoj industriji u razumijevanju niza prijetnji od kojih se valja zaštititi', rekao je Ossmann.

Stručnjak je postavio i internetsku stranicu nazvanu NSA Playset na kojoj detaljizira kako je sve rastavio NSA hardver i izradio jeftiniji vlastiti