ASTMA, MELANOM, PARKINSONOVA BOLEST

iPhone će potpuno izmijeniti sliku medicinskih istraživanja

20.03.2017 u 10:03

Bionic
Reading

U znanstvenim časopisima Nature i Nature Biotechnology nedavno je osvanulo nekoliko inovativnih istraživanja koja se bave astmom, melanomom i Parkinsonovom bolesti. Zajednička stavka svakog od njih bio je - iPhone

Možda ponešto zanemareno u javnosti, Apple već neko vrijeme medicinskim istraživačima i stručnjacima omogućuje pristup servisu ResearchKit, okviru unutar kojeg developeri mogu na jednostavan način razviti iOS aplikacije za potrebe istraživanja. Ako je za vjerovati rezultatima u kakvih dvije godine, iPhone se pokazao pravom malom revolucijom.

Ovo potvrđuju najnovija istraživanja oko ranije spomenutih oboljenja. Aplikaciju Asthma Health App preuzelo je 50 tisuća vlasnika iPhonea, a upravo taj app namijenjen je istraživanju kroz Appleov ResearchKit. Jasno, nisu sva preuzimanja aplikacije stigla od ljudi koji boluju od astme, ali je u programu sudjelovalo oko 7.500 njih od 50 tisuća. Štoviše, njih 2.300 je ispunilo više anketa o simptomima kroz period od pola godine. 

Na ovaj način medicinski stručnjaci su dobili jedinstvenu značajnu bazu podataka te dobiveni materijal usporedili s postojećim istraživanjima o astmi. Prikupljeni podaci podudarali su se sa svim dosadašnjim materijalom, nastalim na uobičajeni način, čime je potvrđeno kako je ovaj način istraživanja valjan. Štoviše, preko iPhonea su istraživači pronašli još više podataka vezanih uz vanjske faktore i astmu - poput vrućina, peludi u zraku i sl. 

ResearchKit Autor: Apple

Sve ovo je vrlo obećavajuće, jer su dosadašnja istraživanja bila težak i spor proces, uz nedovoljno raznolikosti. Korištenjem aplikacija, oboljeli diljem svijeta mogu pomoći u prikupljanju podataka koji pak mogu dovesti do drastičnih poboljšanja u budućnosti. 

Jasno - postoje i određeni nedostaci, navodi istraživanje valjanosti korištenja iPhonea za medicinske potrebe. Najvidljiviji je taj da sudionici sami ubacuju podatke, što je dvosjekli mač. Neke vrijednosti nedostaju, neke su krivo interpretirane. K tome dio sudionika ne odradi ankete do kraja te može pokvariti uzorak. 

Tu je pitanje privatnosti, no čini se kako su i medicinski istraživači i pacijenti voljni učiniti korak naprijed po tom pitanju. 

Više Mashable