NOVA TEHNOLOGIJA

Internet će nam stizati iz žarulja

21.10.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Sadašnje bežične mreže su problematične. Što su popularnije, to su sporije. Moguće rješenje je prijenos podataka putem svjetlosti, umjesto radiovalovima. Time nestaje zagušenja, a prijenos može biti i do deset puta brži od standardnog wi-fija

U gusto naseljenim područjima signal wi-fija nailazi na sve više ograničenja, uglavnom u vidu drugih signala te vrste. Usto, postoji fizikalna gornja granica kolika propusnost tih mreža može biti.

No kako bi bilo kad bismo podatke mogli odašiljati korištenjem znatno viših frekvencija i mimo dozvola za korištenje određenog dijela radiofrekvencijskog spektra? Kao i radio valovi, svjetlo je elektromagnetski val, samo što ima oko sto tisuća puta više frekvencija od signala za wi-fi.

Ne treba ni posebna dozvola za nabavku i korištenje žarulje. Sve što treba napraviti je natjerati je da treperi vrlo brzo kako bi mogla prenositi signal.

Iako je Li-fi, kako se standard zove, razmjerno nov - predložen je prije tek dvije godine - već se prilično brzo razvija.

Kako funkcionira? Podatke se prvo odašilje u LED žarulju, jednu od onih koju možda koristite u uredu ili dnevnoj sobi. Žarulja se potom pali i gasi tako da treperi milijarde puta u sekundi, toliko brzo da to ljudsko oko ne može ni primijetiti, odašiljući podatke prema uređaju - minijaturnoj kameri koja prepoznaje vidljivo svjetlo - na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, a koji treperenje pretvara u podatke.

LED žarulje mogu treperiti dovoljno brzo za do deset puta brži prijenos podataka nego što to mogu sadašnje mreže. Ali imaju i ograničenje: moraju vam biti u vidnom polju ako ih želite koristiti za prijenos podataka.

Zbog toga vjerojatno neće u potpunosti zamijeniti druge mreže, ali bi ih mogla rasteretiti i preuzeti njihovu ulogu tamo gdje radio signal treba biti minimalan (u bolnicama, recimo) ili gdje ne dopire (pod vodom), piše Mashable

S tom tehnologijom eksperimentira više inženjera i startupa, poput Oledcomma. Tim sa Sveučilišta Fudan u Kini napravio je eksperimentalnu mrežu u koju je povezao četiri osobna računala s jednom žaruljom. Drugi isprobavaju mogućnosti odašiljanja i prijenosa podataka putem LED-ica različitih boja.