Osmi godišnji susret ADACTA

Inteligentno poslovanje promijenit će tržište rada, ali robot neće zamijeniti čovjeka

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 22.10.2019 15:53
  • Objavljeno 22.10.2019 u 15:53
'Budućnost rada nije crna', smatra Krešimir Mlinarić, direktor Adacta Croatia

'Budućnost rada nije crna', smatra Krešimir Mlinarić, direktor Adacta Croatia

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adacta

Iako se u potpunosti može automatizirati samo pet posto poslova, studija analitičke kuće McKinsey pokazuje da se u 60 posto poslova može automatizirati barem trećina osnovnih aktivnosti

'Prošle godine prodano je rekordnih 422.000 robota, a cijela robotska industrija dostigla je vrijednost od 16,5 milijardi dolara. Prosječna vrijednost robota iznosi 39.000 dolara, čime možemo zaključiti da je tehnologija ušla duboko u komercijalnu fazu', rekao je Krešimir Mlinarić, direktor Adacte Hrvatska, otvarajući 8. Adacta godišnji susret ljudi iz domaće i regionalne ICT zajednice.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je 'Intelligent business', koncept koji objedinjuje ICT novosti i tehnološke trendove u poslovanju s općenitim poslovnim temema vezanim uz društvo, ljudski potencijal, inovativnost i transformaciju poslovanja u dobu umjetne inteligencije.

'Najveći rast zabilježen je u segmentu tzv. Cobota, kolaboracijskih industrijskih robota, odnosno robota dizajnirani da dijele radni prostor s ljudima', izvukao je Mlinarić podatke iz godišnjeg izvješća World Roboticsa, navodeći primjer iz zrakoplovstva. 'U komercijalnom letu pilot danas upravlja avionom između tri i sedam minuta, ostalo radi stroj'.

Osmi Adacta godišnji susret u Zagrebu

Osmi Adacta godišnji susret u Zagrebu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izvan fokusa Demjan

Čak 45 posto svih aktivnosti na tržištu rada može biti zamijenjeno danas dostupnom tehnologijom, ali svega pet posto radnih mjesta može biti u potpunosti automatizirano, pokazuje istraživanje analitičke kuće McKinsey, Pa iako se u potpunosti može automatizirati samo pet posto poslova, studija pokazuje da se u 60 posto poslova može automatizirati barem trećina osnovnih aktivnosti.

'Budućnost rada nije crna; manji broj poslova će nestati, neki će nastati, no svi će se poslovi transformirati', zaključio je Mlinarić koji cjeloživotno učenje i konstantno ulaganje u znanje i kompetencije smatra presudnim za uspjeh na tržištu rada.

Promjene su brže u IT industriji jer ona stvara i pokreće tehnološke trendove, kaže Mlinarić. Prema podacima iz 2016. u Hrvatskoj je bilo šest robota na 10.000 zaposlenika, dok je svjketskiprosjek puno veći, čak 74 robota na 10.000 zaposlenika.

'Tehnologija u poslovanju značajno će se promijenitiI', kaže gor Pavleković iz Microsofta

'Tehnologija u poslovanju značajno će se promijenitiI', kaže gor Pavleković iz Microsofta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izvan fokusa Demjan

'Budućnost je načelno teško predvidljiva no jasno je da će se tehnologija u poslovanju značajno promijeniti', smatra Igor Pavleković iz Microsofta. Prema istraživanju analitičke kuće IDC, količina generiranih podataka će do 2025. porasti deset puta, a IoT tržište povezivih uređaja će do 2020. biti vrijedno 1,29 bilijuna dolara. Analitička kuća Deloitte pak procjenjuje kako će do 2020. čak 82 posto organizacija koristiti neki vid umjetne inteligencije u poslovanju.

Predavanja su između ostalih održali i Mladen Pejković, stariji izvršni direktor u Atlantic Grupi, Michael Mueller iz Raiffeisenbank Austria i Matjaž Fajfar, direktor Adacta Srbija. U poslijepodnevnom dijelu konferencije predstavljeni su tehnološki noviteti i trendove te prikazane studije slučaja, uspješne priče i iskustva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!