STROG I METODIČAN

Amazonov Jeff Bezos od ranih je dana bio 'užasno izbirljiv poslodavac', pogledajte što je sve pitao na razgovoru za posao

21.10.2019 u 11:53

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću, prvih pet zaposlenika u Amazonu moralo je odgovarati na pitanja otvorenog tipa, a nakon toga su slijedili upiti o ocjenama na kraju srednje škole

Ocjene na kraju srednje škole, rezultati državne mature - sve ove stvari postanu nebitne u trenu kada konačno upišete fakultet. Prema svemu sudeći, jedna osoba koja bi vas mogla pitati jeste li imali 5 iz matermatike u četvrtom razredu je direktor Amazona Jeff Bezos. Ekscentrični poslovnjak je, barem u ranim danima kompanije, bio stašno izbirljiv po pitanju biranja kadra, piše The Atlantic.

Jeff Bezos Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

U najnovijem biografskom članku o poznatom milijunašu, Bezos je vjerojvao da su ocjene na kraju srednje škole, odnosno u slučaju SAD-a 'SAT bodovi' odraz kandidatove inteligencije. Pored rezultata na kraju srednje škole, Bezos je pitao otvorena pitanja poput 'Zašto su šahtovi obično okrugli' kako bi ocjenio logiku kojom raspolažu kandidati.

Svaki kandidat dobio je teži zadatak od prošlog

Peti zaposlenik Amazona, Nicholas Lovejoy, Wiredu je rekao da je izvršni direktor Amazona bio jako izbirljiva osoba po pitanju zapošljavanja. 'Jedan od njegovih glavnih principa bio je da nakon što nekoga zaposli od idućeg kandidata traži za nijansu više kako bi poboljšao razinu talenta u kompaniji'.

Bezos je čak pitao kandidate što misle o drugim kandidatima i njihovim životopisima, rekao je Lovejoy. Podsjetimo, Bezos je 1994. Amazon pokrenuo u garaži kao online knjižaru nakon što je napustio svoj posao na Wall Streetu i preselio se u Seattle. Ideja je očigledno urodila plodom, s obzirom da je trenutno 'težak' oko 117 milijardi dolara.

STIŽU USKORO

Pogledajte osam najzanimljivijih Echo proizvoda koje je Amazon upravo najavio

Pogledaj galeriju

Nije jedini

Bezos nije jedini poslodavac s neobičnim pitanjima za kandidate. Bill Gates je također testirao intelekt novih zaposlenika, premda se više oslanjao na standardne testove inteligencije. 'Ključni i prvi cilj za nas je oduvijek bio tražiti jako pametne ljude' rekao je Gates tijekom intervjua. 'Premda bismo htjeli da postoji drugi način, činjenica je da morate biti jako elitistički nastojeni ako tražite ljude koji zaslužuju mjesto tvorca softvera'.