ATOM N450

Intel predstavio novi procesor za netbooke

21.12.2009 u 07:08

Bionic
Reading

Nova generacija Inteleovih procesora za netbooke manja je u dimenzijama, troši manje struje, no s druge strane donosi bolje performanse rada sistema na kojima se nalazi

Tijekom 2008, ukupno je u svijetu prodano oko 17 milijuna minijaturnih prijenosnika – netbooka, a do kraja ove godine ta brojka iznosit će više nego dvostruko. Upravo iz ovog razloga proizvođači uključeni u ovaj segment tržišta svoju proizvodnju usmjeravaju izradi kvalitetnijih komponenti koje će poboljšati rad netbooka.

Novi Intelov jednojezgreni procesor dolazi pod oznakom Atom N450, oko 60 posto je manji od prethodnog modela i troši oko 20 posto manje struje - pet i pol watta. Što se brzine rada procesora tiče, ona ostaje nepromijenjena – 1,66 GHz, jednako kao i prethodna generacija procesora.

Prema Intelovim navodima, smanjenje dimenzija ove obitelji procesora dovest će do kompaktnijeg dizajna samih uređaja, a prve netbooke koji koriste novi procesor N450 prema tvrdnjama Intela vidjet ćemo već na sajmu CES, koji se od 7. do 10. siječnja 2010. održava u Las Vegasu.

Usporedo s procesorom Atom N450, namijenjenim za ugradnju u netbook računala, Intel je predstavio i dva Atoma za stolna računala – jednojezgreni Atom D410 te dvojezgreni D510.

www.intel.com