NOVE ZNAČAJKE

Insajderi najavljuju: Appleov CarPlay bi uskoro mogao dobiti zanimljive dodatne opcije

08.10.2021 u 13:27

Bionic
Reading

‘IronHeart’ bi mogao napraviti novi CarPlay koji će pomoću izbornika omogućiti jednostavnu kontrolu klima uređaja, radija i sjedala

Sve od premijere 2015. Appleov CarPlay predstavljao je izvrsnu nadogradnju na redovito užasna sučelja koja susrećemo u pametnim sustavima modernih automobila. Problem je, doduše, što se sustav, kao i konkurentski Android Auto, susreo sa nizom ograničenja. Novije značajke poput podrške za više ekrana i vanjske aplikacije poput Google Mapsa zbilja pomažu, no činjenica je da postoji velik broj funkcija u standardnoj vožnji koje ne možemo kontrolirati putem CarPlayja.

Insajder Mark Gurman napisao je u Bloombergu da Appleova inicijativa 'IronHeart' poznati softver planira proširiti na funkcije poput postavljanja sjetala i kontrole klimatskog uređaja, piše Verge.

Ovaj skok je, podsjetimo, Google riješio tako da je potpisao ugovor sa proizvođačima poput Polestara, Forda, Honde i GM-a kad im je prodao Android Automotive za osnovu njihovog sučelja. Prema Bloombergu, Appleovi planovi će isto zahtjevati sudjelovanje proizvođača, s tim da njihov plan nije pružanje temelja poput Android Automotivea.

  • +7
Steve Jobs Izvor: Profimedia / Autor: Mark Richards / Zuma Press / Profimedia

Bloomberg umjesto toga nalaže da je inicijativa sličnija Appleovom HomeKitu koji bi dobio ograničenu podršku za kontrolu funkcija i pristup senzorima. Jedan zanimljiv detalj je što je Apple u iOS-u 15 maknuo nekolko API funkcija iz SiriKita - stvari koje bi, na kompatibilnim uređajima, mogli raditi upravo to što traži - pozicije sjedala, kontrolu klime i zvuka.

Ako se planovi pretovre u punokrvne nadogradnje, to bi moglo značiti da će različiti auti imati različite razine podrške - neki će putem softvera moći regulirati ventilaciju, dok će drugi moći samo podešavati sjedala. Prema izvoru, dozvolu za pristup dubljim funkcijama do danas smo samo susreli kod BMW-a pruža podršku za Apple CarKey.