KOLEKCIONARSKO BLAGO

Imate stari iPhone? Pogledajte za koju se nevjerojatnu cifru prodao ovaj neotvoreni iz 2007.

17.10.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Tvornički zapakiran smartfon iz Applea u dućanima se izvorno prodavao po cijeni od 599 dolara

Neotvoren, plastikom omotan iPhone iz 2007., godine kad je Apple predstavio prvu verziju popularnog uređaja, na dražbi je prodan za 39.339.60 dolara, kažu iz LCG Auctionsa. Model sa 8 GB memorije prodavao se po cijeni od 599 dolara, odnosno 860 dolara ubrojimo li inflaciju.

Dražbe su se zahuktale zadnji dan, kao što to obično ide sa online aukcijama - najviša ponuđena cijena u nedjelju bila je 10.446 dolara, no lavina je počela par minuta prije isteka roka te je cijenu podiglo za skoro četiri puta.

Telefon je bio 'zapečaćen' u originalnoj plastici što znači da nije bio otvaran', kažu iz LCG Auctionsa. Inače, pronalazak iPhonea iz 2007. u ovom stanju pravi je raritet, pogotovo bez naljepnica za cijenu ili oznaka pošte - nikad otvaran, nikad aktiviran.

Ako iPhone iz 2007. usporedimo sa onim iz 2022., vidjet ćemo koliko je tehnologija mobilnih telefona zapravo uznapredovala. Za početak, telefon iz 2007. nije imao App Store, što znači da ste mogli koristiti samo aplikacije koje su došle s telefonom, uključujući YouTube, Safari i Weather.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Novi iPhone uređaji također imaju puno više prostora, uz 'najmanji' kapacitet od 32 GB i maksimalan od 1 TB. Prvi je iPhone dolazio u verzijama od 4 GB, 8 GB i 16 GB. Premda je prvi iPhone došao s Mapsima, uređaj nije imao GPS, što znači da je jedini način navigacije bio pomoću unošenja trenutne adrese i adrese odredišta.

Smartfon također nije imao Siri, što znači da ste morali gledati smjernice na samom smartfonu bez oslanjanja na glasovne upute, zaključuje Gizmodo.