android

Imate li instaliranu ovu aplikaciju, brišite je iste sekunde - snima vas

25.05.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Slovački stručnjaci iz sigurnosne kompanije ESET upozorili su korisnike da je aplikacija za snimanje zaslona, koja je inače prošla sve sigurnosne provjere Googlea, svojom nadogradnjom postala jedna od onih koje nikako ne želite na svom uređaju

Aplikacija za snimanje zaslona Androida, naziva iRecorder Screen Recorder, u Googleovoj trgovini pojavila se kao još jedna u nizu ove namjene, no gotovo godinu dana nakon što je objavljena, nadogradnjom je postala jedna od izuzetno opasnih za korisnike.

Prvi put pojavila se u rujnu 2021., ali nakon ažuriranja sljedećeg kolovoza počela je snimati minutu zvuka svakih 15 minuta i prosljeđivati te snimke putem šifrirane veze na poslužitelj razvojnog programera. Cijeli incident je dokumentiran u objavi na blogu Lukasa Stefanka, stručnjaka u kompaniji Essential Security against Evolving Threats (ESET).

Stefanko je u objavi rekao da je aplikacija ažurirana u kolovozu 2022. kako bi uključila zlonamjerni kod 'temeljen na trojancu AhMyth Android RAT otvorenog koda (trojanac za daljinski pristup)'.

Aplikacija je imala čak 50.000 preuzimanja do trenutka prijave i uklonjena je iz trgovine Play. Stefanko je dodao da su aplikacije s ugrađenim AhMythom ranije prolazile Googleove filtre.

One koje vas pokušavaju na neki način prevariti, ukrasti vam osobne podatke itd. nisu novost ni u Appleovim ni u Googleovim trgovinama, a one za snimanje mogu biti posebno opasne - ponekad imaju predatorske cijene pretplate te niz lažnih recenzija da bi povećale svoju vidljivost na tim platformama.

U objavi na blogu Stefanko ističe problem takvih skroz legitimnih aplikacija koje, nakon što ih koristite neko vrijeme, koristeći dopuštenja koja ste im ranije dali, nadogradnjom postanu zlonamjerne, baš poput iRecorder Screen Recordera.

Iz Googlea navode da rade na ažuriranjima koja će vam putem mjesečnih obavijesti reći koje su aplikacije i kada promijenile svoje prakse dijeljenja podataka, pod uvjetom da to otkriju, naravno.