Čitav, ali oštećen

Ima li još nade za misiju? Pronađen zagubljeni indijski lander Vikram koji je u subotu trebao sletjeti na Mjesec

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 09.09.2019 13:28
  • Objavljeno 09.09.2019 u 12:29
Indijski lander trebao je dotaknuti Mjesečevu površinu u subotu, ali je misija krenula po zlu nekoliko sati ranije, kad je izgubljena veza s Vikramom

Indijski lander trebao je dotaknuti Mjesečevu površinu u subotu, ali je misija krenula po zlu nekoliko sati ranije, kad je izgubljena veza s Vikramom

Izvor: EPA-EFE / Autor: JAGADEESH NV

Indijska svemirska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) otkrila je gdje se nalazi njihov lunarni lander Vikram s kojim su izgubili svaki kontakt nekoliko sati prije slijetanja na Mjesec. Stručnjaci još uvijek istražuju što je krenulo po zlu, no sad barem znaju gdje je završio njihov zagubljeni lander

'Dobili smo sliku Vikrama iz našeg orbitera. Analiziramo podatke', rekao je šef ISRO-a K. Sivan. Indijski orbiter Chandrayaan-2, koji trenutno kruži oko Mjeseca, fotografirao je zagubljeni lander Vikram koji je u subotu trebao sletjeti na Mjesec. U međuvremenu, pribavljene su i termalne slike landera na površini Mjeseca.

Indija je 22. srpnja poslala raketu prema Mjesecu. Lander Vikram se 2. rujna odvojio od orbitera i u subotu je trebao aterirati na Mjesec. No nekoliko sati ranije nad njim je izgubljena kontrola.

Ako napuni solarne baterije...

Indijski se znanstvenici nadaju da bi lander još uvijek mogao napuniti baterije pomoću solarnih kolektora. No kako vrijeme prolazi, sve je manje nade za hepiend. Uz to, velika je vjerojatnost da je lander prilikom udara o tlo nepopravljivo oštećen.

Indijski lander Vikram trebao je u subotu meko prizemljiti na Mjesečevu južnom polu

Indijski lander Vikram trebao je u subotu meko prizemljiti na Mjesečevu južnom polu

Izvor: EPA-EFE / Autor: ISRO

Da je Vikram uspješno sletio, Indija bi postala četvrta zemlja, nakon SAD-a, Rusije i Kine, čije su letjelice uspješno meko prizemljile na Mjesec, a Indija bi bila prva koja je svoju letjelicu spustila na tamošnji, još neistraženi južni pol.

Lander Vikram, nazvan po ocu indijskog svemirskog programa Vikramu A. Sarabhaiju, trebao je dotaknuti Mjesečevu površinu u subotu između 1.30 i 2.30 sati ujutro po lokalnom, odnosno između 10.30 i 11.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Misija jeftinija od holivudskog spektakla

Chandrayaan-2 bio je relativno jeftin projekt u usporedbi s drugim svemirskim misijama. Koštao je manje od 150 milijuna dolara, a to je manje no što je iznosio proračun za snimanje 'Interstellara', holivudskog znanstveno-fantastičnog spektakla iz 2014., u kojem su glavne uloge imali Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain i Michael Caine.

Mjesečev južni pol zanimljiv je znanstvenicima zbog mogućnosti da bi na njemu mogle ležati naslage zaleđene vode. To bi moglo biti korisno za buduće stanovnike Mjeseca, a moglo bi poslužiti i za stvaranje goriva za istraživanje Marsa. Znanstvenici također žele istražiti ležišta helija-3, potencijalnog budućeg izvora energije za Zemlju.

  • +4
  • +1

Chandrayaan-2

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Slične prethodne misije završile su neuspjehom, poput travanjskog pokušaja izraelske neprofitne organizacije da na Mjesec spusti letjelicu Beresheet - lander se srušio, veze su prekinute, a ekipa u kontrolnoj sobi na Zemlji nije skrivala suze. Indijci vjeruju da će sad biti bolje sreće.

Indijski svemirski vremepolov

Prve su rakete prevozili na biciklima i sklapali ručno

Indija prema Mjesecu stremi još od 1969. godine, kad su dijelovi buduće rakete prevoženi biciklima i potom  sklapani ručno. S godinama je razvijen niz jeftinih robotskih misija. Tako je orbiter Chandrayaan-1 godine  2008. oko 3400 puta obletio oko Mjeseca i potvrdio postojanje leda u lunarnim kraterima nadomak polova.

Indija je 2013. na Mars poslala svemirsku letjelicu vrijednu 74 milijuna dolara, što je znatno manje od 671 milijun dolara, koliko su te godine Amerikanci potrošili na svoju istraživačku misiju.

Početkom 2017. Indija je tijekom 18 minuta lansirala rekordna 104 satelita u svemir. U planu je slanje robotskih sondi za proučavanje Marsa, Venere i Sunca, a u sljedećem desetljeću u orbitu žele poslati i prve indijske astronaute.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!