MLADI U VELIKOJ FIZICI

I hrvatski učenici traže Higgsov bozon!

09.03.2012 u 12:39

Bionic
Reading

U narednih gotovo mjesec dana, do 24. ožujka 2012, na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 9.000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu, Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u CERN-u

U Hrvatskoj je četrdesetak srednjoškolaca 8. ožujka analiziralo podatke na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a u Splitu će isto učiniti tridesetak učenika na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u ponedjeljak 12. ožujka.

Istraživački radni dani srednjoškolaca započet će predavanjima o programu istraživanja u CERN-u te o pojednostavljenoj metodi analize sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni detektorom CMS (Compact Muon Solenoid), nakon čega slijedi analiza podataka. Kulminacija tog jedinstvenog radnog dana bit će videokonferencija s CERN-om i drugim institutima u kojoj će se prezentirati, usporediti i diskutirati rezultati analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem Europe.

Fizičari koriste LHC za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja u CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i evolucije svemira. Rezultate istraživanja s velikom pozornošću prate ne samo fizičari, već i široka javnost. Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućuje srednjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja programa je da se učenicima omogući da rade što je moguće sličnije stvarnim znanstvenicima - rame uz rame s njima i iskuse kako se izvode suvremena istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja i istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom akceleratoru, snimljene prije samo nekoliko mjeseci. Za ovaj edukacijski program svoje su podatke ustupila tri eksperimenta, odnosno detektora: ATLAS, CMS i ALICE. Zanimljivo je da đaci u podacima koje analiziraju mogu ponovo otkriti Z-bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina, čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom, ili neku drugu čudnu česticu, a mogu pronaći i naznake zasad neuhvatljivog Higgsovog bozona.

Znanstvenici u 120 sveučilišta i instituta u 31 zemlji ugostit će preko 9000 srednjoškolaca. Više od 30 institucija u SAD-u sudjelovat će u ovom programu. Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se najviše ostvaruje kroz CERN. Ovaj globalni aspekt polaznici će posebno iskusiti kroz videokonferenciju kojom se zaključuje istraživački dan. Putem videoveze s CERN-om i sudionicima u drugim zemljama učenici će prezentirati rezultate svojih istraživanja – baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama. Svi učenici dobit će interaktivni DVD koji je preveden na 17 jezika.

Zahvaljujući inicijativi naših znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i FESB-a u Splitu koji rade na LHC-u, ove godine u programu po prvi put mogu sudjelovati i učenici iz Hrvatske.