INTERNETSKA SIGURNOST

I Chrome ima novosti: Pogledajte što se mijenja od rujna

16.07.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Preglednik će, ako će to moći, sve stranice koje prikazuje pokušati prebaciti u 'https' način rada

Google će idućom velikom nadogradnjom internet pokušati napraviti sigurnijim, piše Verge. Najnovija verzija popularnog preglednika doći će sa opciji aktivacije načina rada 'HTTPS-first'. Ako način rada uključite, preglednik će tako prikazati upozorenje preko cijele stranice kad pokušate učitati stranicu koja ne podržava HTTPS. Kompanija je također najavila da će 'ponovno razmotriti' ikonicu s lokotom u traci za navigaciju te da 'planira eksperimentirati s njezinim izgledom'.

HTTPS je, podsjetimo, sigurnija verzija HTTP-a (i da, 'S' znači Sigurno) - standard koji podržavaju mnoge internetske stranice. S obzirom da HTTPS enkriptira podatke, on je vrlo koristan alat za privatnost kad koristite javni Wi-Fi ili pokušavate zaustaviti pružatelja usluge od njuškanja po sadržajima koje pretražujete.

Google najavljuje da će način rada HTTPS-First postati dostupan u Chromeu 94 - datum izlaska najavljen je za 21. rujan.

Što se eksperimentiranja s 'lokotom' tiče, Google objašnjava da svega 11 posto korisnika pravilno interpretira ikonu i misle da je stanica s njom 'sigurna', a zapravo pokušava samo korisniku dati do znanja da ona podržava https. Google će upravo zato lokot zamijeniti strelicom prema dolje, zaključuje Verge.

Izvor: Screenshot / Autor: Google