novo rješenje na pomolu

Znanstvenici treniraju dronove: Neka lov na meteorite počne

16.07.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Svake godine na Zemlju padne oko petsto meteorita, a pronađemo ih u prosjeku deset. Znanstvenici koji treniraju leteće dronove pronašli su način na koji ćemo povećati taj broj

Prosječno vrijeme za pronalaženje komadića meteorita kreće se oko sto sati, no novo tehnološko rješenje moglo bi ga skratiti. Znanstvenici su, prenosi Independent, uspjeli istrenirati dron da traži komadiće asteroida koji su pali na Zemlju. Dron je programiran tako da nadleti područje, snimi tlo i prepozna potencijalne meteorite pomoću umjetne inteligencije.

S obzirom na to da na Zemlju svake godine padne oko 500 meteorita, od kojih pronađemo manje od dva posto dijelom zbog pada na nedosežne lokacije poput oceana ili zato što ih ne uspijemo pronaći na vrijeme.

Strojno učenje

Dron koji su programirali znanstvenici sa Sveučilišta Davis u Kaliforniji testiran je na području jezera Walker u Vegadi, na kojem je meteorit pao 2019. Lov na meteorite započinje računalo koje analizira slike strojnim učenjem te trenira robota za prepoznavanje dragocjenih komadića svemirskih tijela.

Voditelj istraživanja Robert Citron naglasio je da nova metoda pronalaženja meteorita koristi 'nekoliko neuralnih mreža za njihovo prepoznavanje u prirodi'.

Znanstveni rad izašao je u publikaciji Meteoritics & Planetary Science.

Softver za traženje meteorita, doduše, još nije usavršen. Premda je uspio prepoznati prethodno postavljen komadić na suhom jezeru, imao je i nekolicinu netočnih potvrda premda su znanstvenici optimistični i vjeruju u napredak.

'S obzirom na to da će meteoriti u budućnosti pasti na bilo kakav teren, sustavu treba algoritam za pronalaženje predmeta treniran uz pomoć različitih vrsta meteorita na različitim podlogama - za stvaranje pravilno trenirane mreže za pronalaženje objekata trebat će im tisuće fotografija', komentirao je tim.

Pogled u svemir

Nasreću, svakim testiranjem dobiva se još informacija koje se mogu staviti u bazu podataka mreže za detekciju predmeta te samim time povećati njezinu preciznost. 'Trenutno bi dobar početak bio malo bolji dron s kamerom veće rezolucije', komentirao je Citron.

Ako se domognu meteorita, kut svjetla i profil deceleracije koji dobiju analizom kamena mogu se koristiti za procjenu visine i mjesta odakle je asteroid uopće došao, pružajući nam tako jedinstven pogled u prirodu i povijest našeg sustava te posredno - cijelog svemira.