UPOZNAJTE ADELINE

I Airbus želi reciklirati rakete kao SpaceX

08.06.2015 u 15:37

Bionic
Reading

SpaceX već niz godina radi na projektu ponovno iskoristivih raketa, a sa svakim novim testom realizacija je sve bliža. No, tvrtka Elona Muska nije jedina koja radi na području uštede - već se u ovaj oblik svemirske utrke uključuje i europski Airbus

Airbus Defence and Space je 5. lipnja otkrio rezultat petogodišnjeg rada na projektu Adeline (Advanced Expendable Launcher with Innovative engine Economy), raketnom motoru prvog stupnja za Ariane rakete. Tvrtka ne krije kako je za inspiraciju poslužio SpaceXa, no krenuli su nešto drugačijim pravcem razvoja i vezanih ušteda.

Baš poput Muskove tvrtke, u Airbusu su otkrili kako je povrat cijele rakete (uključujući s najvišim stupnjem) tehnički vrlo teško izvodiv pa je fokus razvoja pao na pokušaju reciklaže. Dok SpaceX radi na povratku kompletnog prvog stupnja na zemlju, u Airbusu vjeruju kako je najveća vrijednost zapravo u samom raketnom motoru, koji bi se poput zrakoplova mogao vratiti na zemlju nakon lansiranja tereta u svemir.


Iako se na Zemlju pri tom vraća manje komponenti nego kod Falcona 9, Adeline gubi mnogo manje performansi nego kod konkurenta. Airbus pretpostavlja kako za povratak SpaceX rakete na Zemlju valja računati s dodatnih 35 tisuća kilograma goriva, dok Adeline za povratak traži svega dodatnih dvije tisuće kilograma.

Pretpostavlja se da bi korištenjem ovog novog sustava uštede na resursima pri ponovnom lansiranju rakete bile između 20 i 30 posto. Airbus se nada izvedivosti programa do 2025. godine, no sve ovisi o financijama...