UMJESTO OD PETE GODINE

Hrvatski školarci evoluciju uče tek u osmom razredu

05.09.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Školska bi djeca već od pete godine trebala učiti teoriju evolucije koja je zanimljivija i poetičnija od kreacionističkog mita o Adamu i Evi, istaknuo je prošli tjedan poznati britanski biolog Richard Dawkins

Taj oxfordski profesor smatra da je evolucija toliko važna za naše shvaćanje svijeta da bi trebala postati sastavnim dijelom osnovnoškolskog obrazovnog programa. Uvjeren je kako tvrdnje da je taj koncept pretežak za djecu nikako nisu utemeljene.

'Evolucija je istinski zadovoljavajuće i potpuno objašnjenje egzistencije, a uvjeren sam da je djeca mogu cijeniti već u ranoj dobi', napisao je Dawkins za Times.

'Ako već propisujemo da djeca trebaju učiti povijest, komparativnu religiju, matematiku i engleski, a ja ne bih volio izbaciti te predmete, ne vidim zašto ne bi propisali i da uče nešto o tumačenju našeg postojanja.'

Iako poučavanje evolucije u britanskim osnovnim školama nije obavezno, mnoge su već uvele programe u kojima se predstavljaju neki njezini aspekti. Prijedlog da se ona doda u nacionalni kurikulum, koji je 2009. prihvatila laburistička vlada, prošle je godine odbacila koalicijska te se pitanje trenutačno razmatra u ministarstvu obrazovanja.

Dawkins kaže da je iznenađen činjenicom da mnogi roditelji još uvijek svoju djecu uče o kreacionističkom mitu o Adamu i Evi iako u nj doslovno vjeruje vrlo malo ljudi.

'Vjerojatno misle da je to bezazlena stvar poput Djeda Mraza. No ja mislim da je istina o evoluciji zanimljivija i poetičnija, pa čak i zabavnija od tog mita ili stotina drugih mitova o stvaranju koji postoje u svijetu', napisao je Dawkins.

Evolucija bi se mogla poučavati na takav način da bi je djeca mogla lakše shvatiti od mitova. 'Naime, mitovi ne odgovaraju na sva pitanja djece, štoviše čini se da otvaraju više pitanja nego što daju odgovora.'

Dawkins smatra da za djecu, pa i onu malenu, štetno može biti čak i poučavanje raznih fantazija. 'Magične transformacije su protuevolucijske i protuznanstvene. Složene stvari kao što su konji, kočije i princeze ne mogu samo tako nastati ni iz čega', upozorava britanski biolog.

Dawkins je gorljivi zagovornik evolucije i ateizma, a u svijetu se proslavio svojim znanstvenim bestselerima kao što su 'Sebični gen' i 'Iluzija o Bogu'. Nedavno je objavio i knjigu za djecu s naslovom 'Magija stvarnosti' u kojoj na jednostavan način objašnjava znanstvene pojmove kao što su atom, duga i vanzemaljci.

U Hrvatskoj se evolucija poučava tek u biologiji osmog razreda osnovnih škola u okviru teme 'Podrijetlo čovjeka'. No zato velik dio djece već od prvog razreda osnovne u sklopu vjeronauka uči o 'Adamu i Evi'.