RAČUNALNA SIGURNOST

Hrvatska dobila 95 malih web detektiva

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 00:41
  • Objavljeno 12.12.2016 u 12:31
Web detektivi 2016.

Web detektivi 2016.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

Mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta

Završili su Web detektivi, projekt Centra za nestalu i zlostavljanu djecu proveden u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom i Odjelom prevencije uz podršku Microsofta Hrvatska.

Tijekom pet tjedana, projekt educiranja djece o tome što je neprimjereno ponašanje na internetu i kako ga spriječiti i prijaviti proveden je u pet županija. Ukupno je educirano 95 web detektiva koji su prošli radionice na teme Sigurnost na internetu i Informacijsko-komunikacijska tehnologija.

Cilj projekta bio je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.


Proveden je u Osječko-baranjskoj županiji, u osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji, u OŠ Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, u Požeško-slavonskoj županiji, u OŠ Dobriša Cesarića u Požegi i u Virovitičko-podravskoj županiji, u OŠ Eugena Kumičića u Slatini. Mogao bi u budućnosti biti proširen i na susjedne zemlje, s obzirom na iskazani interes partnerskih organizacija, kažu organizatori.

Radionice o sigurnosti na internetu je držao koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu putem alata Skype for Business, a radionicu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama su održali policijski službenici iz Odjela prevencije.

Po završetku radionica, svaki je sudionik dobio službenu diplomu i iskaznicu web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja.

Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

'Istraživanje provedeno krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama, koje je obuhvatilo sedam tisuća učenika, pokazalo je da će se 34 posto djece, ako će biti žrtve nasilja, odlučiti obratiti za pomoć prijatelju. Zato je važno da su web-detektivi djeca njihove dobi', rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

'Izuzetno je važno da djeca znaju kako prepoznati neprimjereno ponašanje na internetu, a od novih web detektiva sada očekujemo da odmah reagiraju na takva neprimjerena ponašanja na internetu te da ujedno o tome educiraju svoje vršnjake i prijatelje', naglasio je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

'Sva današnja djeca korisnici su interneta i brojni sadržaji na društvenim mrežama su im dostupni, ne samo putem računala, već i putem mobitela. Sigurna sam da će se učenici nakon ove edukacije odgovornije ponašati na internetu, a isto tako i kritički odnositi prema objavljenim sadržajima', rekla je Verica Marinović, učiteljica fizike, informatike i tehničke kulture OŠ Dore Pejačević u Našicama.

'Svi naši učenici puno znaju o prednostima interneta i situacijama kada je koristan i poželjan, a vrlo malo o opasnostima koje internet donosi. Iako u školi učenike educiramo kroz nastavu i radionice te prezentacije o navedenom, educiranje učenika kako da postanu web detektivi i pronalaze neprimjerene sadržaje, samo je stepenica više u njihovom obrazovanju i poticaj na odgovorno ponašanje i komunikaciju na internetu', istaknula je Nataša Ivanić, pedagoginja OŠ Eugena Kumičića u Slatini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!