TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

Google testira medicinsku umjetnu inteligenciju u američkoj klinici

10.07.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Med-PaLM 2 obučen je na odabranom skupu demonstracija medicinskih stručnjaka. U Googleu očekuju kako će biti boljiod chatbota opće namjene kao što su Bard, Bing i ChatGPT

Googleov Med-PaLM 2, alat temeljen na umjetnoj inteligenciji dizajniran za odgovaranje na pitanja o medicinskim informacijama, bio je od travnja ove godine na testiranju u istraživačkoj bolnici Mayo Clinic.

Med-PaLM 2 je varijanta PaLM-a 2, najavljenog tijekom Googleove konferencije Google I/O-u u svibnju ove godine.

PaLM 2 je jezični model na kojem se temelji Googleov robot za brbljanje Bard. U Googleu vjeruje kako njegov ažurirani model može biti osobito koristan u državama s ograničenijim pristupom liječnicima.

Med-PaLM 2 obučen je na odabranom skupu demonstracija medicinskih stručnjaka, za koje Google vjeruje da će ga učiniti boljim u razgovorima o zdravstvenoj skrbi od chatbota opće namjene kao što su Bard, Bing i ChatGPT.

Google je u svibnju objavio rezultate istraživanja (PDF) prema kojima Med-PaLM 2 i dalje pati od nekih od problema s točnošću koje smo već navikli viđati u velikim jezičnim modelima.

U studiji su liječnici pronašli više netočnosti i irelevantnih informacija u odgovorima Googleovih Med-PaLM i Med-PalM 2 nego u odgovorima drugih liječnika.

Ipak, u gotovo svakoj drugoj metrici - kao što su pokazivanje dokaza obrazloženja, odgovora potkrijepljenih konsenzusom ili pokazivanje ikakvih znakova netočnog razumijevanja - Med-PaLM 2 je bio više ili manje jednako dobar kao stvarni liječnici.

Korisnici koji testiraju Med-PaLM 2 kontrolirat će svoje podatke koji će biti šifrirani i Google im neće imati pristup.

Med-PaLM 2 još je u ranoj fazi razvoja, piše Verge.