IPHONE 2020

Hoće li novi iPhone zbilja donijeti preokret koji se dugo čeka?

19.10.2019 u 12:04

Bionic
Reading

Ako je vjerovati prognozama i glasinama, iduća generacija Appleovih pametnih telefona postavit će temelje za budući smjer u kojem će ta tvrtka krenuti, moguće i cjelokupna industrija smartfona za njim

Nova serija Appleovih pametnih telefona donijela je poboljšanja u odnosu na prethodna izdanja, naročito kad su kamere i općeniti rad uređaja u pitanju. Ali, nije to bio veliki korak naprijed. Za to ćemo, čini se, trebati pričekati do iduće godine.

Novi, jeftiniji iPhone Izvor: Wochit / Autor: tportal

Očekuje se kako će modeli koje jabučari pripremaju za 2020. godinu biti opremljeni tehnologijama i značajkama ambicioznijima od pukog snimanja fotografija pri slabijoj rasvjeti. Ako je vjerovati prognozama i glasinama, postavit će temelje za budući smjer u kojem će Apple krenuti, moguće i cjelokupna industrija smartfona za njim.

i efikasno

Besplatno je: Uz nekoliko malih trikova vaš će se stari telefon ponovno osjećati i raditi kao da je nov

Pogledaj galeriju

Među najvećim promjenama mogle bi biti sofisticiranije 3D kamere, opremljene laserskim skenerima za stvaranje 3D replika objekata u stvarnom svijetu, što bi trebalo značajno poboljšati mogućnosti korištenja iPhonea za proširenu stvarnost.

Podrška za proširenu stvarnost za iPhone postoji već godinama, a tvrtka se ozbiljnije bacila u te vode od 2016. godine kada su predstavili ARKit, set alata namijenjen razvojnim programerima. Ali, dosad je razvoj uvelike bio ograničen hardverskim mogućnostima, što bi se moglo promijeniti. Appleovi bi smartfoni od iduće godine trebali postati bolji u smještanju virtualnih objekata u proširenu stvarnost i ponuditi unaprijeđenu percepciju dubine.

Korak ka konzoli

Zašto bi tehnologija koja tek počinje sazrijevati bila važna za idući iPhone? Odgovor se krije u mogućem budućem smjeru razvoja ne samo za Appleove pametne telefone već i druge uređaje koje pripremaju u Cupertinu.

Nije tajna kako je Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook zainteresiran za proširenu stvarnost te kako vidi u njoj priliku za dugoročni razvoj, poglavito na području 'pojačavanja ljudske izvedbe', kako je rekao invesitorima prošle godine. Znak je to kako u Appleu proširenu stvarnost smatraju jednom od ključnih tehnologija na koje se treba fokusirati.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Stoga neće biti neobično ako iduća generacija iPhonea počne postavljati temelje za idući iskorak - konzolu za proširenu stvarnost. Nagađa se kako bi se prvi proizvodi te vrste mogli pojaviti već tijekom drugog tromjesječja iduće godine, o čemu smo već pisali. Ugrađivanje naprednijih alata za proširenu stvarnost u iPhone moglo bi olakšati masovno prihvaćanje konzole.

Uz proširenu stvarnost, iPhone bi u idućoj godini mogao dobiti podršku za mreže 5G, do kada bi i one trebale biti prisutnije nego danas, piše Business Insider.