AFERA PRISM

Heroj zviždač podatke je iznio na USB-u

14.06.2013 u 21:14

Bionic
Reading

Edward Snowden je dokumente koji su potresli obavještajnu zajednicu i tehnološke tvrtke iz Nacionalne sigurnosne agencije prokrijumčario na - USB-u, iako su ti uređaji u nekoliko navrata zabranjivani

Istražitelji su otkrili ne samo kako ih je odnio, već i koliko ih je bilo te s kojeg poslužitelja NSA-a ih je skinuo.

Broj dokumenata nije objavljen, ali Guardian piše kako je Snowden napustio Havaje s četiri laptopa, pomoću kojih je pristupio nekim od najbolje čuvanih tajni američke vlade.

Snowden je bio sistemski administrator kojeg je za rad za NSA angažirao Booz Allan Hamilton. Radio je u odjelu agencije smještenom na Havajima samo četiri tjedna prije no što je zatražio neplaćeni dopust i zbrisao s dokumentima koje je pocuclao s mreže NSA na USB i odletio za Hong Kong.

Američko ministarstvo obrane bilo je zabranilo korištenje USB-ova nakon što su njegovi sustavi bili zaraženi virusom 2008. godine pomoću jednog takvog uređaja. Zloćudni softver je pokupio vojnik u internetskom kafiću u Afganistanu. Zabrana je u međuvremenu ukinuta, piše Wired.

Dvije godine kasnije bivši vojni obavještajni analitičar Bradley Manning izvukao je više od milijun vladinih dokumenata s tajnih mreža, opet koristeći USB, ali i druge prijenosne medije za pohranu podataka, uključujući i CD (koji je prikrio kao glazbu Lady Gaga).

U prosincu 2010. godine američki su zrakoplovci (ali i drugi dijelovi vojske) dobili nalog da odmah prestanu koristiti prijenosne medije na svim sustavima, poslužiteljima i zasebnim računalima povezanim sa SIPRNET-om, tajnom mrežom ministarstva obrane.

Takve zabrane nije lako provesti. Uvijek postoje iznimke, poput sistemskih administratora, koji moraju koristiti takve medije kako bi mogli održavati sustave. Snowden bi, dakle, imao slobodniji pristup mrežama NSA, a bio bi i manje sumnjiv zbog korištenja USB-a.

Dosad je malo ukradenih informacija procurilo u javnost. PowerPoint prezentacija koju je dao Guardianu i Washington Postu objavljena je tek djelomično - četiri od 41 slajda, plus sudski nalog Verizonu kojim se traže zapisi telefonskih razgovora milijuna Amerikanaca. Nepoznato je kako je došao do tog sudskog naloga, ako je uopće on bio izvor. No to što jest objavljeno vjerojatno je tek vrh ledenog brijega.

NSA bi trebala objaviti statistike o svom programu prikupljanja podataka, ne bi li stišala kritike. Kad bi to trebala učiniti i u kojem opsegu, nije precizirano.

Nemaju samo Amerikanci sigurnosnih problema s USB-ovima - navodno je Stuxnet, jedan od najkompleksnijih malvera ikad zabilježenih - do strogo čuvanih iranskih nuklearnih postrojenja uspio doći upravo zahvaljujući USB-u.