CYBER KRIMINAL

Hakeri ukrali lozinke korisnika i opljačkali burzu bitcoina

05.07.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Četvrta najveća burza kriptovalute na svijetu - korejski Bithumb, našla se pod hakerskim napadom. Novčani gubitak još nije u cijelosti objavljen, no trenutno se, prema pokazateljima, radi o vrijednosti od oko milijun dolara

Bithumb je najveća burza kriptovalutama u Južnoj Koreji preko koje se vrši oko dvadeset posto globalne razmjene etheruma i 10 posto globalne razmjene bitcoina u južnokorejsku valutu won. Poznata stranica prošlog se tjedna našla na udaru hakera koji su se domogli korisničkih informacija i navodno ukrali oko milijun dolara vrijedne kriptovalute.

Koliko je novca ukradeno?

Navodno se radi o vrlo visokim iznosima. Izvori tvrde da je riječ o oko 10 milijuna wona u bitcoinu koji su nestali s računa jedne od žrtava, piše Kyungyang Shinmun - velike lokalne novine. Bithumb je prokomentirao: 'Pretpostavljamo da je riječ o milijunima wona (u kriptovalutama) koji su podignuti s računa oko sto bogatih investitora. Jedan od naših korisnika navodno je izgubio 1.2 milijarde wona'. Pored digitalnih valuta, hakeri su uspješno ukrali osobne informacije 31,800 korisnika Bithumba - njihova imena, email adrese i telefonske brojeve - piše vladom financirani list Yonhap news.

Kolika je zapravo šteta?

Bithumb, doduše, naglašava da ovaj broj predstavlja svega mali postotak korisnika - svega tri posto. Burza je također naglasila Yonhapu da je kontaktirala južnokorejsku službu za suzbijanje cyber kriminala 30. lipnja nakon što je saznala za napad 29. lipnja. Bithumb je uvjeren da je napad počeo hakiranjem kućnog računala jednog o njihovih zaposlenika, što znači da je ugrožen samo mali dio Bithumba. Drugim riječima, hakeri ne mogu preuzeti lozinke svih korisnika ove burze kriptovaluta. Bithumb također naglašava da su cybernapadi bili toliko uspješni zbog 'potrošnih lozinki' koje se koriste pri vršenju digitlanih transakcija.

Službeno stajalište

'Hakiran je PC zaposlenika, a ne glavni server ureda. Pokradene su osobne informacije nekih korisnika, poput broja mobilnog telefona i emaila' glasi službena izjava Bithumba. 'Neki korisnici, doduše, pretrpili su napad zbog korištenja potrošnih lozinki koje se često koriste u elektroničkim transakcijama sredstava.' 

Više od sto korisnika Bithumba prijavilo je slučaj policiji, a odred za cyberkriminal već radi na razotkrivanju počinitelja. Bithumb je u međuvremenu priredio novčanu kompenzaciju napadnutim klijentima.