SKOK U NEPOZNATO

Pametni auto iz Volva ne može razaznati - klokane

04.07.2017 u 14:25

Bionic
Reading

Australski tobolčari, kako stvari stoje, jednu stvar rade jako dobro, a to je zbunjivanje samovozećih automobila iz Švedske

Volvo je nedavno otkrio da njegov samovozeći automobil ne može prepoznati klokane zbog njihovog neobičnog načina kretanja. U razgovoru sa ABC Australijom, tehnički menadžer Volvo Australije David Pickett naglasio je da klokanovo skakutanje zbunjujue sustav za prepoznavanje životinja. 'Našim autima klokani u zraku izgledaju udaljeno, a kada se spuste na tlo - blizu' rekao je Pickett.

Jelen može proći

Sustav je prije stavljanja u pogon testiran na drugim divljim životinjama te se pokazao učinkovitim pri detekciji divljači poput jelena i losa. Automobil prepoznaje životinje na taj način da koristi tlo kako bi procijenio udaljenost predmeta, odnosno zvijeri. Kada to pokušava raditi sa klokanima, jednostavno ostane 'zbunjen'. Inače, klokani su u Australiji poznati kao uzročnici brojnih prometnih nezgoda. Prema prošlogodišnjoj statistici, te životinje 'osvojile' su prvo mjesto po broju uzrokovanih prometnih havarija - čak devedeset posto sudara sa životninjama sudari su s klokanima. 

Kevin McCann, vodeći čovjek australskog Volva pojasnio je da su ovakve greške samo dio istraživanja i podešavanja softvera koji moraju prilagoditi različitim situacijama. 'Svaka firma koja radi na samovozećim vozilima radila bi isto što i mi' rekao je McCann te nastavio: 'Sve ovo je vrlo razvučen i dugotrajni proces. Čak na to ne gledamo kao 'prepoznavanje klokana' već ka 'sustav za prepoznavanje manjih životinja'.

Uber i Google

Ovo nije prvi put da je proizvođač automobila naišao na problem pri razvoju samovozećih vozila. Primjerice, Uberov samovozeći auto imaju problema sa biciklisitčkim crtama, dok Googleovi samovozeći auto zbog nekog razloga nije prepoznao autobus u kojeg se zabio (na sreću) pri vrlo maloj brzini.

Samovozeći automobili rade sve manje grešaka - New York je nedavno objavio da prihvaća zahtjeve kompanija koje žele testirati samovozeće automobile, dok je Lyft ušao u partnerstvo sa startupom samovozećih vozila NuTonomy kako bi testirao autonomno vozilo u Bostonu. Volvo, o kojem je riječ u ovome članku, usko surađuje s poznatim proizvođačem videokartica Nvidijom. Kompanija je uvjerena da će do 2021. na cesti imati flotu komercijalno dostupnih samovozećih automobila.