MALA GALAKSIJA

Evo što sve znamo o novom Samsung Galaxy S8 Miniju

05.07.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Samsungove perjanice Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus neupitno spadaju među najpoželjnije smartfone na tržištu, no ako ne patite na velike ekrane - korejski proizvođač nije imao ništa za vas...sve do sad

Počele su se širiti glasine o novom Samsung Galaxy Miniju - kratici koja se liniji Galaxy nije pridružila još od serije S5 prije tri godine. Tim rečeno, trenutno ne znamo baš puno o novom Samsung Galaxy S8 Miniju, no vrlo je izgledno da ćemo ga ugledati uskoro. Naime, internetom već kruže marketinški materijali koji po Samsungu kolaju već dulje vrijeme.

Kada stiže?

Naravno, službene potvrde o dolasku minijaturne S8-ice još nema, no logika nalaže da bismo uređaj trebali vidjeti prije ožujka iduće godine kada ćemo vidjeti dolazak novog Galaxyja S9. Također očekujemo da će cijena uređaja biti znatno niža od Galaxyja S8 i Galaxyja S8 Plus, što i dalje ne znači da se radi o jeftinom uređaju. Dizajn Minija je u skladu sa Galaxyjem S8, no dimenzije nalažu da se radi o smartfonu napravljenom za korisnike kojima su perjanice Galaxy serije jednostavno preskupe.

Ako je vjerovati procjeni TechRadara, cijena uređaja biti će manja od 725 eura, koliko u slobodnoj prodaji košta Galaxy S8. Ako je vjerovati 'procurenim informacijama', Samsung će zadržati dizajn koji je proslavio Galaxy S8. Kineska web stranica IT Home objavila je 'neslužbene' slike obitelji Galaxyja S8, a na slici se vidi i mali Galaxy S8 Mini.

Što ima pod poklopcem?

Što se tehničkih specifikacija tiče, šuška se o 5,3-inčnom prikazu smještenom u telefonu koji izgleda kao da je rađen za ekran od 4,7 inča. Stranica koja je objavila sliku uređaja, IT Home, tvrdi da će telefon doći sa nešto nižim specifikacijama od Galaxyja S8 i Galaxyja S8 Plus. Uređaj će vrlo vjerojatno doći sa Qualcomm Snapdragon 821 čipsetom, što je korak prema dolje u usporedbi sa Snapdragonom 835 kojeg možemo pronaći u svim novim telefonima iz Samsunga. 

Jedna verzija...ili dvije?

Trenutno nismo sigurni hoćemo li dočekati dvije verzije uređaja - onaj sa Exynos čipsetom i onaj sa Qualcommom (nešto slično situaciji sa Galaxyjem S8 i Galaxyjem S8 Plus. Što se memorije tiče, Galaxy S8 Mini dolazi sa 4GB RAM-a i 32 GB prostora. Da, riječ je o manjoj zapremnini od 64GB koju smo susreli kod Galaxyja S8. Naravno, očekujemo mogućnost proširenja do 256GB, što znači da ćete svoj mali telefon moći nakrkati glazbom, filmovima i tko zna čime još.

Što se kamerice tiče, priča se da će uređaj zadržati 12MP kameru koju je uveo Galaxy S8, kao i skener za otključavanje elefona. Još nije poznato hoćemo li na telefonu vidjeti glasovnog asistenta Bixbyja.