RANSOMWARE

Hakeri traže deset milijuna dolara za oslobađanje francuske bolnice

25.08.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Hakeri su preuzeli i blokirali računalne sustave zbog čega bolnica ima problema i s primanjem novih pacijenata

Kibernetički napadi nikad nisu dobra vijest te nerijetko ugrožavaju živote ukradenim podacima ili zaključavanjem pristupa računalnim sustavima. Dodatna razina zlobe, piše PC Gamer, dolazi u obliku napada na bolnice i njihove računalne sustave.

Nažalost, takvi napadi nisu rijetkost. Ranije ove godine Kostarikanski zdravstveni sustav završio je u rukama kripto hakera, dok je najnovija žrtva kibernetičkog kriminala Center Hospitalier Sud Francilien u Francuskoj. CHSF, smješten 28 kilometara južno od Pariza trenutno mora odbijati pacijente i odgađati operacije zbog ransomwarea.

Bolnica s 1000 kreveta ove je nedjelje pretrpila napad te do danas nije preuzela kontrolu nad računalnim sustavima. Napad nije utjecao samo na poslovni softver bolnice, već i prihvaćanje novih pacijenata, sustave za pohranu i tako dalje. Pacijente, naravno, bolnica i dalje može primiti, no velik broj njih zbog hakerskog napada moraju biti prebačeni u druge ustanove.

'Ovaj napad na računalnu mrežu utječe na poslovni softver, sustave za pohranu (uključujući medicinsku dijagnostiku) i informacijske sustave vezane uz prijam pacijenata' piše u objavi CHSF-a.

Prema francuskom listu Le Monde, napadači traže 10 milijuna dolara kako bi poslali dekripcijski ključ i oslobodili bolničke sustave. Ciljanje bolnice za iznudu novca je vrlo nizak potez, čak i za korisnike ransomwarea.

Policija trenutno ne zna tko bi mogao biti iza napada, no sumnjaju da se koristi softver LockBit 3.5. LockBit organizacija tvrdi da se njihovim softverom ne smiju napadati bolnice, što znači da bi se napadači uskoro mogli naći u opasnosti s obje strane zakona.