ZANIMLJIV RAZVOJ DOGAĐAJA

Haker koji je firmi ukrao i vratio 600 milijuna dolara u kriptovaluti dobio je - ponudu za posao

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.08.2021 14:14
  • Objavljeno 18.08.2021 u 14:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Kripto kradljivac dobio je zanimljivu ponudu - može postati glavnim savjetnikom za sigurnost Poly Networka te osvojiti nagradu od pola milijuna dolara

Nakon što je prošlog tjedna u sklopu masivne kriminalne operacije ukradeno više od 600 milijuna dolara u kriptovaluti - zahvaljujući iskorištenom sigurnosnom propustu u Poly Networku, situacija je postala još bizarnija. Umjesto da pobjegne s novcem, haker ga je odlučio vratiti - naravno, ne zato jer je dobra osoba, već zato jer su sve ilegalne transakcije bile označene, pa virtualni novac koji je ukrao nikad nije niti mogao pretvoriti u pravi.

Da stvar bude još bizarnija, sljedeći potez napravilo je sam Poly Network koji je nedavno obznanio da nastavlja komunicirati sa hakerom pod pseudonimom Mr White Hat. Poly Network tvrdi da je haker izrazio zabrinutost za 'sigurnost mrežine sigurnosti i strategije razvoja'. Poly Network je nakon toga Mr White Hatu ponudila radno mjesto glavnog savjetnika za sigurnost. Ideja im, koliko god ona zvučala čudno, nije neuobičajena - hakeri dosta često zarađuju za život testiranjem digitalne obrane kompanija te im za to naplaćuju određenu svotu.

Poly Network je zato dobio ideju: zbog čega za sigurnost kompanije ne bi uposlili osobu koja je tu sigurnost uspjela nadvladati. Štoviše, u objavi na Twitteru su porekli bilo kakve pravne postupke protiv hakera te su mu čak odlučili ponuditi nagradu za uspješnu provalu u sustav - 500.000 dolara!

'Također računamo da će nam se javiti stručnjaci slični Mr White Hatu te da će se pridružiti razvoju zaštite Poly Networka. Mi smo uvjereni da ćemo s ovim kadrom izgraditi viziju sigurnog i robusnog distribuiranog sustava' piše u službenoj objavi. 'Također, još jednom se zahvaljujemo i podržavamo Mr White Hata da nastavi doprinositi napretku sigurnosti u svijetu blockchaina zajedno s Poly Networkom. Pozivamo ga da nam se pridruži kao glavni sigurnosni savjetnik.'

Poly Network također je obećao Mr White Hatu 500.000 dolara nagrade za otkriće propusta koje je dovelo do pljačke, premda je haker tu ponudu inicijalno odbio. Poly Network mu je svejedno poslao 500.000 dolara 'da radi s njima što god želi'. Koliko god kompanija, pretpostavlja PC Gamer, cijelu situaciju nastoji prikazati kao ogromni sigurnosni test, činjenica je da se radi o jednoj neuspjeloj digitalnoj pljački.

Unatoč svemu, Poly Network je odlučio iskoristiti situaciju najbolje što mogu, pa su nakon cijele drame službeno najavili početak sezone 'lova na bugove' za koje će, naravno, hakerima platiti u obliku nagrada do 100.000 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!